Tulip

Het bedrijf is in 1979 opgericht door Franz Hetzenauer en Rob Romein en begon als Compudata. Een bedrijf wat de Amerikaanse Exidy Sorcerer importeerde. Kort daarna is men onder licentie zelf deze machines gaan produceren.

In het begin van de jaren 80 hebben ze een eigen computer ontwikkeld welke in 1983 uit kwam als de Compudata Tulip System 1, de laatste computer met de naam Compudata en de eerste met Tulip.

Enkele jaren later, in 1987, volgde de Tulip Compact 2. Dit bleek het grootste succes van het merk. De machine was de eerste PC Privé-project, een project om goedkoop de computers aan te schaffen. Enkele 10.000 computers zijn geleverd in 1 weekend tijd. Hiermee werd de computerbouwer uit ‘s-Hertogenbosch de 2e grootste computerbouwer van Nederland en de 4e van Europa.

Tulip Computers stonden bekend om hun solide kwaliteit en hogere snelheden. Tulip was ook de eerste computerproducent waar USB standaard op het moederbord zat, eveneens waren hun pionier met het leveren van een geïnstalleerd besturingssysteem van Microsoft.

In september 1997 kwam het bedrijf in het nieuws omdat het het noodlijdende bedrijf bedrijf Escom / Commodore gekocht had. Kort hierna kwam het weer in het nieuws, maar deze keer omdat Franz Hetzenauer alle aandelen had verkocht vlak voor een historisch verlies van 27,5 gulden.

Later dat jaar vroeg het surseance van betaling aan en de fabriek werd verkocht aan Ingram Micro. Het merk Tulip bleef als verkoopmaatschappij bestaan.

In 2000 klaagde het bedrijf Dell aan wegens schending van een patent van een riser. Tulip verloor en Ingram Micro moest sluiten in 2003.

In 2008, veranderde het bedrijf nog éénmaal van naam, Nedfield BV. Echter verkocht dit geen computers meer. In september 2009 ging ook Nedfield dicht en was het definitief het einde.

Desktop Computers

Tulip System 1
Tulip System PC Compact
Tulip Compact 2
Tulip AT Compact 3
Tulip Vision Line DC 386SX

Portable Computers

Tulip NB 286
Tulip NB 486SX

Game Console

Commodore 64 DTV