Tulip

Het bedrijf is opgericht door Franz Hetzenauer en Rob Romein in 1979 als Compudata, een importeur van Amerikaanse computers (met name voor Exidy Sorcerer). De in 's-Hertogenbosch gevestigde onderneming is uiteindelijk zelf computers gaan produceren. Initieel waren dit Exidy Sorcerer computers onder de vlag Compudata. In 1983 bracht men een op Intel x86-gebaseerde machine uit, de Tulip System I. Deze machine is één maand voordat IBM op de markt kwam in Nederland uitgebracht. Hierdoor werd Tulip de op één na (IBM) grootste computerverkoper van Nederland en vierde in Europa.

In 1987 kwam de Tulip Compact 2 op de markt. Dit was de grote doorbraak van Tulip als merk. Deze machine werd gebruikt als eerste PC Privé-project en er werden hierdoor in zeer grote kort enorme grote hoeveelheden van deze computers geleverd.

De Tulip computers waren altijd zeer solide gebouwd en waren vaak net wat sneller dan de concurrenten. Tulip was ook de pionier voor USB-aansluitingen op het mainboard en standaardinstallatie van het besturingssysteem van Microsoft.

In 1997 kwam Tulip in het nieuws nadat Escom / Commodore was overgenomen in september dat jaar. Begin 1998 kwam het wederom in het nieuws aangezien de oprichter Franz Hetzenauer alle aandelen verkocht, vlak voor het bekendmaken van een recordverlies van 27,5 miljoen gulden. Later dat jaar is surseance van betaling aangevraagd en is de fabriek verkocht aan Ingram Micro. Tulip bleef bestaan als verkooporganisatie.

In 2000 werd er een rechtzaak aangespannen tegen Dell voor een patent van een risercard. Hierop moest Ingram Micro de fabriek in 2003 sluiten. Enkele jaren later, in 2008, werd de naam gewijzigd naar Nedfield. Op dit punt werden er al geen Tulip computers meer gemaakt. In september 2009 is Nedfield failliet verklaard.

 

Portable Computer

Search