Tulip

Tulip Computers is een in 1979 door Franz Hetzenauer en Rob Romein opgerichte computerfabrikant en is uitgegroeid tot één van de grootste van Europa en was pionier met het integreren en bouwen van computers.

Het bedrijf is begonnen als Compudata. Een bedrijf wat de Amerikaanse Exidy Sorcerer importeerde. Kort daarna is men onder licentie zelf deze machines gaan produceren.

In het begin van de jaren 80 hebben ze een eigen computer ontwikkeld welke in 1983 uit kwam als de Compudata Tulip System 1, de laatste computer met de naam Compudata en de eerste met Tulip.

In 1985 kwamen er, onder druk van de wens van de klanten om een meer IBM PC-compatible machine te bouwen, 2 nieuwe computers op de markt. De krachtige 16-bits Tulip PC Advance, later hernoemd naar PC Extend in verband met een copyright, en de iets minder krachtige 8-bit Tulip PC Compact. De PC Extend was langzamer dan de voorganger om de IBM PC voor 100% te kunnen emuleren met een Intel 8086 processor, echter was de machine zeer krachtig voor zijn tijd. De PC Compact was net zo compatible, maar gebruikte de 8-bit 8088 processor.

In 1987 werd de productie van beide computers stopgezet vanwege 3 nieuwe troeven. De Tulip AT Compact, Tulip Compact 2 en Tulip 386. Deze laatste was een zeer dure machine, maar hiermee wel de eerste Europese IBM PC-compatible met een 80386 processor.

Het grote (en wellicht grootste) succes lag bij de Tulip Compact 2. De machine was de eerste PC Privé-project, een project om goedkoop de computers aan te schaffen. Enkele 10.000 computers zijn geleverd in 1 weekend tijd. Hiermee werd de computerbouwer uit ‘s-Hertogenbosch de 2e grootste computerbouwer van Nederland en de 4e van Europa.

Tulip Computers stonden bekend om hun solide kwaliteit en hogere snelheden. Tulip was ook de eerste computerproducent waar USB standaard op het moederbord zat, eveneens waren hun pionier met het leveren van een geïnstalleerd besturingssysteem van Microsoft.

In september 1997 kwam het bedrijf in het nieuws omdat het het noodlijdende bedrijf bedrijf Escom / Commodore gekocht had. Kort hierna kwam het weer in het nieuws, maar deze keer omdat Franz Hetzenauer alle aandelen had verkocht vlak voor een historisch verlies van 27,5 gulden.

Later dat jaar vroeg het surseance van betaling aan en de fabriek werd verkocht aan Ingram Micro. Het merk Tulip bleef als verkoopmaatschappij bestaan.

In 2000 klaagde het bedrijf Dell aan wegens schending van een patent van een riser. Tulip verloor en Ingram Micro moest sluiten in 2003. Computerproductie verplaatste naar Duitsland.

In mei 2006 werd bekend dat Tulip als merk op computers verdween en verder ging als Terra Computers.

In 2008, veranderde het bedrijf nog éénmaal van naam, Nedfield BV. Echter verkocht dit geen computers meer. In september 2009 ging ook Nedfield dicht en was het definitief het einde.

Desktop Computers

Tulip System 1A
Tulip System 1
Tulip pc compact
Tulip pc extend
Tulip at compact
Tulip pc compact 2 (zwart)
Tulip Vision Line dt 4/66
Tulip compact 4/66i
Tulip pc compact 2 (wit)
Tulip at compact 2
Tulip sx compact 2
Tulip AT386/25
Tulip at compact 3
Tulip Vision Line dc 386SX
Tulip Universa
Tulip Vision Line de 5/200
Tulip XD
Tulip STD/BTO System

Draagbare computers

Tulip lt 286
Tulip nb 286
Tulip nb 386SX
Tulip nb 486SX
Tulip MotionLine 8300s
Tulip E-Go