Vrienden van het Museum

Stichting HomeComputerMuseum is een non-profit organisatie met als missie het conserveren en (interactief) beschikbaar stellen van de geschiedenis van de thuiscomputer voor en met huidige en toekomstige generaties.

Het HomeComputerMuseum opende op 17 maart 2018 haar deuren in het centrum van Helmond, onderdeel van de Brainport en centraal gelegen in de Benelux. Sinds februari 2020 is het museum permanent gevestigd op de Noord Koninginnewal 28 in een 1090m2 grote locatie.

Het HomeComputerMuseum draait volledig op vrijwilligers, waarbij de meeste een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Deze mensen worden binnen het bedrijf begeleid naar een vaste en gelukkige baan.

Om het bedrijf zelfstandig te laten functioneren, wordt er gebruik gemaakt van een drietal pilaren.

Museum

De belangrijkste tak van het bedrijf en ook de hoofdzaak. Middels entreegeld, rondleidingen voor zowel scholen als bedrijven, beurzen en uitlenen van apparatuur zijn enkele inkomstenbronnen. Alle andere pilaren zijn ter ondersteuning van deze hoofdpilaar. Wij vinden het belangrijk dat de geschiedenis en de verhalen rondom (Nederlandse) thuiscomputers volledig wordt gemaakt en op een juiste manier ter beschikking wordt gesteld. Om een toekomst te maken moet men het verleden begrijpen en het HomeComputerMuseum helpt om het verleden te begrijpen. Van elke computer weten wij het verhaal van de fabrikant en het verhaal achter de mensen die de computer gebruikte. Ook de verloren informatie wordt hersteld en ter beschikking gesteld via het museum en het Internet.

Zorg

Onze vrijwilligers zijn het belangrijkste in het bedrijf. Zowel mensen via dagbesteding (PGB en WMO), (maatschappelijke) stage, werkfit en re-integratie en gewone vrijwilligers. Bij het HomeComputerMuseum is iedereen gelijk, iedereen heet dan ook vrijwilliger, ongeacht de reden waarom.

Commercieel

Aangezien het HomeComputerMuseum een interactief computermuseum is, moeten alle computers in het museum functioneren. Deze kennis wordt ook gebruikt om inkomsten te genereren, daarom bieden wij ook een reparatiedienst aan. Wij zijn groot voorvechter van Right to Repair dus zullen altijd eerst repareren met een no cure, no pay principe; u betaalt alleen als wij het door u aangeboden artikel volledig gerepareerd krijgen. Zowel oude als nieuwe computers.

Daarnaast hebben we een regel opgesteld dat overtollige voorraad wordt verkocht waarbij wij dit ten alle tijden zullen aangeven bij de persoon van wie wij het gedoneerd hebben gekregen. Wij zorgen dat de machine weer functioneert en deze wordt verkocht aan een liefhebber. Indien een machine nog geschikt is voor moderne taken (Windows 10 draait nog goed), dan noemen we deze een refurbished computer na herinstallatie en opknappen. Deze worden voor lage prijzen verkocht of weggegeven via stichting Leergeld.

De laatste commerciële tak is Digitaal Erfgoed. Het inlezen van oude opslagmedia en eventueel de data op deze media omzetten naar een moderne drager; voor zowel particulier, zakelijk als ook culturele instellingen. Dankzij het Netwerk Digitaal Erfgoed kan deze laatste groep hier kosteloos gebruik van maken.

Het concept zoals beschreven maakt dat het HomeComputerMuseum een zelfstandig opererend bedrijf is, maar wel volledig non-profit. Onze sociale impact is prijswinnend (Erfgoedprijs 2019, Caratprijs 2020) en wij stellen het voorbeeld voor hoe musea nu en in de toekomst kunnen overleven.

Om deze groei voort te zetten hebben we Vrienden van het Museum in het leven geroepen. Hiermee hopen we partners te vinden die ons middels één (of meerdere) financiële of materiële bijdrage(n) willen steunen om de groei te faciliteren en daarmee gelegenheid te geven om nog beter de geschiedenis en de innovatie van de thuiscomputer te conserveren en documenteren en dit ter beschikking te stellen.

Stichting HomeComputerMuseum heeft de Culturele ANBI-status en wordt ook gezien als een Social Return. Een gift aan het museum heeft dus een belastingvoordeel! Bovendien zullen wij onze vrienden regelmatig uitnodigen en hen op de hoogte houden over de voortgang en groei. We hebben ook lekkere koffie en thee en zorgen altijd voor een praatje en leuke verhalen voor onze vrienden.

Kijk op onze speciale Vrienden pagina wie wij al beschouwen als vriend en hopelijk word jij dat ook! Uiteraard kun je ook anoniem doneren op onze Donatie pagina.

Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken