Museum Talk - Een inspirerende presentatie.

Het verhaal van het HomeComputerMuseum begint in 2016 en kent zowel tegenslagen als gelukstreffers. Onze oprichter en directeur Bart van den Akker geeft graag een inspirerende presentatie over hoe van een hobby naar een prijswinnende, wereldberoemde sociale onderneming kan worden gewerkt.

Bart van den Akker (geboren in 1982) heeft na jaren lang werken als systeem- en netwerkbeheer, programmeur en VoIP-expert besloten om het roer om te gooien. In 2016 kwam het ondernemerschap van jarenlang in de muziekwereld als muzikant, de drang om mensen met autisme te helpen en zijn hobby voor het verzamelen van de (verhalen van) oude computers bij elkaar. Er werd een bedrijfsplan opgesteld waarbij de meeste mensen hem voor gek verklaarde. Waarom zou iemand een museum willen starten? Waarom een computer museum, dat is toch geen erfgoed? Het gaat toch niet lukken....

In maart 2018 opende de deuren zich van het HomeComputerMuseum. Het leek enkele maanden later alweer bijna over, maar dankzij wat gelukstreffers kon het doorstarten. In 2019 kregen we de sleutels van een nieuw pand waar we in februari 2020 de deuren opende. Vol goede moed die 6 weken na opening alweer volledig verdween vanwege een pandemie. Ondanks dit begon het HomeComputerMuseum te groeien en jaar na jaar werd er meer omzet gegenereerd tegenover het jaar er voor en groeide het museum uit tot één van de grootste musea ter wereld op het gebied van computers met een sociale impact waar menigeen jaloers op is en een grote groep van vrijwilligers welke de liefde voor het bedrijf hebben.

Inspiratie zelfstandig museum als sociale onderneming

Het verhaal van het HomeComputerMuseum is inspirerend en verbazend tegelijk. Dit alles wordt graag door Bart uitgelegd waarbij de nodige humor ook komt kijken. Een inspirerend verhaal van een techneut zonder museumervaring welke door te doen wat goed voelt een zeer bijzonder bedrijf heeft gestart. Een bedrijf wat mensen helpt, wat de definitie van museum opnieuw weet te bepalen en laat zien dat erfgoed vandaag nog steeds gemaakt wordt.

De grootste uitdaging voor Bart is om het verhaal kort te houden. Er is minimaal 30 minuten nodig om de geschiedenis van het museum te vertellen, maar dit kan ook met gemak 2 uur zijn. Dit alles met of zonder presentatie op het scherm. Humorvol en vooral inspirerend hoe een museum een succesvol en onafhankelijk bedrijf kan zijn, wat daarnaast ook echt een (meetbare) sociale impact heeft.

Erfgoed

Het HomeComputerMuseum is hét aanspreekpunt over computergeschiedenis in de Benelux. De opgebouwde kennis van de geschiedenis en het daadwerkelijk onderzoeken van claims hebben een aantal bijzondere feiten naar boven gehaald welke anders verloren zouden zijn. Hiervan zijn enkele concrete voorbeelden van beschikbaar welke tot in detail kunnen worden uitgelegd. Denk hierbij aan de geschiedenis van Girotel, Tulip Computers, Laser Computers, CD-i en de relatie met Nintendo en Sony tot hoe de computer in het Nederlandse onderwijs is terecht gekomen. Aan het einde van de presentatie wordt er anders gedacht over erfgoed en dat er zaken nu over enkele jaren erfgoed zijn.

Digitaal Erfgoed

Het HomeComputerMuseum heeft een unieke positie vanwege het interactieve deel. Alle ruim 850 unieke modellen zijn functioneel en kunnen oude media inlezen. Nog belangrijker is dat de uitgelezen data van deze media ook nog kan worden getoond op de computer waarmee het oorspronkelijk gemaakt is, zonder hierbij een conversie te doen en potentieel data te verliezen. Om die reden is het museum ook aangesloten bij het Netwerk Digitaal Erfgoed. Waarom is het belangrijk om dit te bewaren? Wat zijn nu de problemen van hoe men vroeger data heeft opgeslagen en hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen? Hoe zit het met persoonlijke data? Vragen die beantwoord kunnen worden en waar een discussie over plaats kan vinden.

Bart geeft graag een presentatie van een half uur tot maximaal 2 uur, aansluitend eventueel nog tijd voor vragen of discussie. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

 

 

 

 

Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken