Tandon

Tandon is opgericht in 1975 door Sirjang Lal Tandon, een voormalig mechanisch engineer. In het begin produceerde Tandon magnetisch lees/schrijf koppen voor de opkomende markt voor diskettestations. Tandon was dan ook een directe concurrent van Shugart met lagere productiekosten vanwege de productie in India.

Tandon is waarschijnlijk de uitvinden van de DS/DD-techniek (Double Sided, Double Density) wat hun voornaamste product in de begin jaren 80 was.

In 1979 introduceerde ze de TM-100-drive met 40 sporen ondersteuning (in tegenstelling tot Shugart’s 35 sporen). De Tandy TRS80 Model III uit 1980 maakte hier gebruik van.

Ook in de IBM PC (5150) zitten de drives van Tandon en tot 1985 was Tandon de enige leverancier voor de drives.

Halverwege de jaren 80 begon Tandon harde schijven te produceren en waren één van de pioneers op het gebied van verwisselbare harde schijven.

Echter de computermarkt was zeer laag halverwege de jaren 80 en er was weinig vraag naar de spullen van Tandon. Hierop is alles verkocht aan Western Digital terwijl men van het opgeleverde geld ( miljoen) voormalig werknemers van IBM en andere partijen in dienst namen. Dit alles met de gedachte om zich op de Personal Computer markt te storten. Ondanks het succes van de verkoop is het bedrijf in 1993 failliet gegaan. Sirjang Tandon is in 1994 nog wel JT Storage begonnen wat zich uitsluitend richt op harddisken.

Desktop Computers

Tandon PAC 286/12
Tandon T61402