Oric Atmos

De Oric Atmos is de opvolger van de Oric-1 en bevat enkele verbeteringen en heeft een beter toetsenbord.

Oric Atmos

De Oric Atmos is de opvolger van de Oric-1 en bevat enkele verbeteringen en heeft een beter toetsenbord.

Eind 1983 zorgden de financieringskosten voor de verdere ontwikkeling van Oric ervoor dat externe financiering werd gezocht, wat uiteindelijk leidde tot een verkoop aan Edenspring Investments PLC. Het Edenspring-geld stelde Oric International in staat om de Oric Atmos uit te brengen, die een verbeterd toetsenbord en een bijgewerkte V1.1 ROM aan de Oric-1 toevoegde. De defecte routine voor het controleren van tapefouten was er nog steeds.

Kort nadat de Atmos op de markt was gebracht, werden de modem, de printer en de 3-inch diskettedrive die oorspronkelijk voor de Oric-1 waren beloofd, aangekondigd en eind 1984 uitgebracht. Oric-1 werd uitgegeven en geadverteerd in tijdschriften en bulletinboards. Door deze wijziging kon de Oric-1-gebruiker een tweede ROM (met het Oric Atmos-systeem) toevoegen aan een reserve-ROM-socket op de Oric-1-printplaat. Vervolgens konden de gebruikers met behulp van een schakelaar schakelen tussen de nieuwe Oric Atmos ROM en de originele Oric-1 ROM. Dit was wenselijk omdat de bijgewerkte ROM van de Atmos baanbrekende wijzigingen bevatte voor sommige games die afhankelijk waren van bepaald gedrag of geheugenadressen in de ROM. Dit leidde tot op tape gebaseerde software die vaak een 1.1 ROM/Atmos-versie van de software aan de ene kant van de cassette bevatte, en een 1.0 ROM/Oric-1-versie aan de andere.

Eerdere titels van uitgevers die niet meer bestonden of waren gestopt met het produceren van software voor de Oric, zouden waarschijnlijk niet worden bijgewerkt.

Soort
Desktop computer
Releasedatum
februari 1984
Processor
6502A @ 1 MHz
Geheugen
16kB / 48kB
Opslag
Cassette
Besturingssysteem
Oric Extended Basic v1.1
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken