Oric Products International Ltd

Oric Products International Ltd werd opgericht rond 1983 door het moederbedrijf Tangerine Computer Systems.

Tangerine Computer Systems was een Brits microcomputerbedrijf dat in 1979 werd opgericht door Dr. Paul Johnson, Mark Rainer en Nigel Penton Tilbury in St. Ives, Cambridgeshire.

Het allereerste product was de succesvolle TAN1648 VDU-kit die veel bijval kreeg in de technische pers.

De markt voor thuiscomputers begon te bewegen, zij het langzaam, en het was essentieel om aanwezig te zijn. Ontwikkeling en uitbreiding waren noodzakelijk. Besloten werd dat de laatste twee partners afstand zouden doen van hun betrokkenheid om zich te kunnen concentreren op hun advieswerk.

Barry Muncaster raakte operationeel betrokken en het bedrijf verhuisde naar een nieuw pand in Ely, Cambridgeshire. Het bedrijf werd later hernoemd en stond bekend als Oric Products.

Met het succes van de Sinclair ZX Spectrum stelden de financiers van Tangerine een thuiscomputer voor en Tangerine richtte Oric Products International Ltd op om de Oric-1 in 1983 te ontwikkelen en uit te brengen. Een reeks Oric-computers (inclusief de Atmos) volgde tot 1987.

Op 13 oktober 1983 brandde de fabriek van Kenure Plastics in Berkshire, waar de Oric-1 werd vervaardigd, tot de grond toe af. De fabriek werd herbouwd, minus een aanzienlijke voorraad bits (waaronder 15.000 oude ROM’s) die de Oric-1 gingen vormen. Ondertussen zou de productie binnen 24 uur in een nieuwe fabriek hervat zijn. Slechts een dag later ging een naburig magazijn in vlammen op. De politie vermoedde destijds dat de brandstichter de eerste keer op de verkeerde plaats was. Het was ook rond deze tijd dat Tansoft ging samenleven met Oric Research in het Techno Park, Cambridge.

Ongeveer 160.000 Oric-1’s werden in 1983 in het VK verkocht en nog eens 50.000 in Frankrijk (waar het dat jaar de bestverkochte machine was). Hoewel niet de 350.000 voorspelde, was het genoeg voor Oric International om door Edenspring te worden gekocht en £4 miljoen aan financiering te krijgen. Dit maakte de release van de Oric Atmos mogelijk, een verbeterde opvolger van de Oric-1 die een echt toetsenbord en verbeterde ROM had.

Hoewel de Atmos er niet in slaagde om Oric’s fortuin om te draaien, kondigden ze begin 1985 verschillende toekomstige modellen aan, waaronder een IBM-compatibel en een MSX-compatibel. Op 1 februari demonstreerden zij de Oric Stratos/IQ164 op de Frankfurt Computer Show; op de 2e plaatste Edenspring Oric International echter onder curatele van Tansoft, toen in mei een op zichzelf staand bedrijf.

Het Franse bedrijf Eureka kocht de overblijfselen van Oric en ging, na zichzelf te hernoemen, door met de productie van de Stratos onder die naam, gevolgd door de Oric Telestrat eind 1986.

In december 1987, na de aankondiging van de Telestrat 2, ging Oric International voor de tweede en laatste keer onder curatele.

Desktop Computers

Oric 1
Oric Atmos