Commodore 64G

Het laatste model van de Commodore 64 dat verkocht werd, was de Commodore 64G. Het had de originele "breadbox" -behuizing, maar de kleur was veel lichter, vrijwel hetzelfde als op het 64C-model, om te passen bij de smaak van het moment.

Commodore 64G

Het laatste model van de Commodore 64 dat verkocht werd, was de Commodore 64G. Het had de originele "breadbox" -behuizing, maar de kleur was veel lichter, vrijwel hetzelfde als op het 64C-model, om te passen bij de smaak van het moment.

Het toetsenbord kan ofwel het originele zwarte model zijn met grafische symbolen op de voorkant van de toetsen of het crèmekleurige Commodore-model type met de symbolen bovenop de toetsen. Het lijkt erop dat Commodore gewoon alle onderdelen die ze op voorraad hadden probeerde op te maken, wat resulteerde in allerlei rare kleurencombinaties. Het moederbord was klein en vereenvoudigd, zeer vergelijkbaar met het moederbord in de Commodore 64 Aldi-versie, hoewel sommige C64G worden gerapporteerd met meer oudere klassieke C64-moederborden erin...

De SID-chip die hier wordt gebruikt, is een MOS 8580-versie, wat resulteert in gesampled geluid dat op een zeer laag volume wordt afgespeeld. De reden komt van een bug in de oudere 6581 SID die werd verwijderd in de 8580. Uiteindelijk werd een oplossing gevonden door een poot van de 8580 te aarden via een weerstand.

Sommige van deze machines werden gemaakt van Commodore 64GS gameconsole-onderdelen toen de console werd gebombardeerd. De meeste werden verkocht met een gamepack (sommige tijdschriftadvertenties tonen dezelfde gamemodule als bij de GS) en werden bijna op de markt gebracht als een pure gameconsole die toevallig een computer in hetzelfde pakket had. Het G-model verving de vreselijke GS.

De bouwkwaliteit is niet erg goed, vooral de behuizing voelt nogal broos aan. Op de modelsticker staat "Made in W. Germany", maar de moederborden zijn waarschijnlijk gemaakt in Hong Kong in dezelfde fabriek als de Commodore-modelmachines en alleen de eindmontage werd in Duitsland gemaakt. De machine was waarschijnlijk alleen gericht op de Europese markt.

Het G-model was duidelijk een laatste goedkope spelcomputer die Commodore maakte om de enorme voorraden Commodore 64 reserveonderdelen en GS-onderdelen kwijt te raken. Het werd soms ook Commodore 64-III of C64 BN/E genoemd.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
1988
Processor
MOS 8500 @ 0.985 Mhz
Geheugen
64kB
Besturingssysteem
Commodore BASIC V2

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 80 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken