Commodore 64 Aldi

De Commodore 64 Aldi is een in de Verenigde Staten geproduceerde Commodore 64 computer maar exclusief verkocht in de Duitse supermarktketen genaamd Aldi.

Commodore 64 Aldi

De Commodore 64 Aldi is een in de Verenigde Staten geproduceerde Commodore 64 computer maar exclusief verkocht in de Duitse supermarktketen genaamd Aldi.

Officieel is het geen ander type, maar vanwege de exclusiviteit van de verkoop via één kanaal is deze zo benoemd door een Duits tijdschrift. Het werd ook verkocht als een spelcomputer en niet als een thuiscomputer.

Extern had de Commodore 64 Aldi dezelfde kleur als een standaard Commodore 64, maar het toetsenbord was lichtgrijs, net als de toekomstige Commodore 64G en Commodore 64C.

Intern werd het moederbord opnieuw ontworpen om de productiekosten te minimaliseren, de meeste TTL-chips werden verwijderd en vervangen door een nieuwe MMU-chipset. De eerste releases van dit bord hadden wat compatibiliteitsproblemen met Commodore 64 randapparatuur - ze misten de 9V userport spanning, maar deze beperking werd hersteld in de volgende revisies.

In 1989 zou de Commodore 64 Aldi worden vervangen door de grijze Commodore 64G die hetzelfde moederbord zou gebruiken.

De bouwkwaliteit is niet erg goed, vooral de behuizing voelt nogal broos aan. Op de modelsticker staat "Made in W. Germany", maar de moederborden zijn waarschijnlijk gemaakt in Hong Kong in dezelfde fabriek als de Commodore modelmachines en alleen de eindmontage werd in Duitsland gemaakt. De machine was waarschijnlijk alleen gericht op de Europese markt.

Samen met de Commodore 64G was dit duidelijk een laatste poging om de enorme voorraden Commodore 64-reserveonderdelen en GS-onderdelen kwijt te raken.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
augustus 1987
Processor
MOS 8500 @ 0.985 Mhz
Geheugen
64kB
Opslag
Cassette
Besturingssysteem
Commodore Basic V2

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 80 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken