Tandy 1000 TL

De Tandy 1000 SL- en TL-serie waren respectievelijk updates van de SX en TX. Naast het aanbieden van opnieuw ontworpen behuizingen, boden de machines een meer geïntegreerd moederbord met verbeterde grafische en geluidsmogelijkheden, terwijl de composietvideo-uitvoer verdween.

Tandy 1000 TL

De Tandy 1000 SL- en TL-serie waren respectievelijk updates van de SX en TX. Naast het aanbieden van opnieuw ontworpen behuizingen, boden de machines een meer geïntegreerd moederbord met verbeterde grafische en geluidsmogelijkheden, terwijl de composietvideo-uitvoer verdween.

Geluidsmogelijkheden omvatten nu een 8-bit mono DAC/ADC, die qua functie vergelijkbaar was met geluidsapparaten met parallelle poort (zoals de Covox Speech Thing en Disney Sound Source), maar werd uitgebreid om DMA-overdracht, microfooninvoer en bemonsteringsfrequenties te ondersteunen tot 48 kHz. Dankzij de SL/TL-lijnen konden de ingebouwde floppycontroller, parallelle poort en seriële poorten worden uitgeschakeld, wat bij eerdere modellen niet het geval was.

De SL en TL werden ook geleverd met MS-DOS 3.3 en DeskMate 3 in ROM, en hadden een seriële EEPROM-geheugenchip om BIOS-instellingen op te slaan. De machines konden ook 'normale' MS-DOS 3.x, 5.x en 6.x en Windows 2.x en 3.0 besturingssystemen draaien, hoewel Windows beperkt was tot real-mode operaties. Net als bij veel pc-klonen uit die tijd, was MS-DOS 4 problematisch en werd het over het algemeen vermeden.

De Tandy 1000 TL en TL/2 gebruikten 8 MHz Intel 80286-processors, terwijl de TL/3 een 10 MHz 80286 gebruikte. De TL's hadden 640 KB geheugen vooraf geïnstalleerd, met een optie voor een extra 128 KB voor buffering van videoframes, net als in de 1000 TX. In tegenstelling tot de machines uit de SL-serie, werden de TL-machines geleverd met de SmartWatch real-time kloklogica ingebouwd, die werd aangedreven door een verwijderbare 3-volt CR2032-knoopcelbatterij op het moederbord.

De TL bood vijf 8-bit XT-compatibele ISA-slots, terwijl de TL/2 en TL/3 vier slots en een ingebouwde 8-bit, XT IDE-compatibele harde schijf-interface, die niet compatibel was met standaard AT IDE harde schijven. De TL-serie bood twee bovenste 3,5"-bays en één lagere 5,25"-bay. De TL/3 bood ook een high-density diskettestationcontroller voor 1,44 MB-drives, hoewel deze werd geleverd met een 3,5-inch 720 KB-drive met dubbele dichtheid.

Aangezien de processors van de TL-serie sockets hebben, is het mogelijk om op 386SX of Cyrix 486SLC gebaseerde processoupgrades te installeren, hoewel het voordeel van het installeren van meer geavanceerde processors beperkt is en verder gaat dan alleen een snelheidsverhoging dankzij de op XT gebaseerde architectuur van de computers, en het daaruit voortvloeiende onvermogen om toegang te krijgen tot uitgebreid geheugen van meer dan 1 MB.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
1988
Processor
Intel 80286 @ 8 Mhz
Geheugen
640kB
Opslag
1x FDD 3,5"
Besturingssysteem
MS-DOS 3.3

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 80 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken