Tandy 1000 SL

De Tandy 1000 SL- en TL-serie waren respectievelijk updates van de SX en TX. Naast het aanbieden van opnieuw ontworpen behuizingen, boden de machines een meer geïntegreerd moederbord met verbeterde grafische en geluidsmogelijkheden, terwijl de composietvideo-uitvoer verdween.

Tandy 1000 SL

De Tandy 1000 SL- en TL-serie waren respectievelijk updates van de SX en TX. Naast het aanbieden van opnieuw ontworpen behuizingen, boden de machines een meer geïntegreerd moederbord met verbeterde grafische en geluidsmogelijkheden, terwijl de composietvideo-uitvoer verdween.

Geluidsmogelijkheden omvatten nu een 8-bit mono DAC/ADC, die qua functie vergelijkbaar was met geluidsapparaten met parallelle poort (zoals de Covox Speech Thing en Disney Sound Source), maar werd uitgebreid om DMA-overdracht, microfooninvoer en bemonsteringsfrequenties te ondersteunen tot 48 kHz. Dankzij de SL/TL-lijnen konden de ingebouwde floppycontroller, parallelle poort en seriële poorten worden uitgeschakeld, wat bij eerdere modellen niet het geval was.

De SL en TL werden ook geleverd met MS-DOS 3.3 en DeskMate 3 in ROM, en hadden een seriële EEPROM-geheugenchip om BIOS-instellingen op te slaan. De machines konden ook 'normale' MS-DOS 3.x, 5.x en 6.x en Windows 2.x en 3.0 besturingssystemen draaien, hoewel Windows beperkt was tot real-mode operaties. Net als bij veel pc-klonen uit die tijd, was MS-DOS 4 problematisch en werd het over het algemeen vermeden.

De Tandy 1000 SL en SL/2 hebben een Intel 8086-processor die draait op 8 MHz. Deze heeft een socket en kan dus worden geüpgraded met een NEC V30. De SL werd geleverd met 384 KB RAM vooraf geïnstalleerd, terwijl de SL/2 512 KB bood. Beide machines konden worden uitgebreid tot 640 KB, hoewel de grafische controller een deel van dit geheugen reserveerde, waardoor er slechts 608 KB beschikbaar was voor het besturingssysteem, zelfs op systemen die ISA-videokaarten gebruiken. De SL-lijn had de microfoon- / oortelefoonpoorten, de volumeknop en de resetknop op een klein satellietbord. Met een jumper op het bord kon de gebruiker de microfooningang veranderen in een lijnuitgang. De SL-serie bood vijf 8-bit XT-compatibele ISA-slots en kwam niet met vooraf geïnstalleerde realtime klokchips, waardoor ze optionele upgrades kregen in de vorm van de plug-in Dallas DS1216E SmartWatch.

De SL is de enige machine in de lijn die een bovenste 5,25-inch bay biedt, en daarom het enige model met twee 5,25-inch bays, terwijl de andere modellen, inclusief de SL/2 en de hele TL-reeks, twee bovenste 3,5-inch bays hebben. bays en een lagere 5.25" bay. Als gevolg hiervan kan het nodig zijn om een ​​harde schijf te monteren op een SL die al over de bovenste en onderste 5,25-inch sleuven beschikt, ofwel het verwijderen van een van de apparaten in die sleuven, ofwel de installatie van een beugel in de stijl van een harde schijf die in een van de ISA-slots.

Leuk detail is dat in de TV-serie Young Sheldon, het karakter Sheldon Cooper gebruik maakt van een Tandy 1000 SL.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
1989
Processor
Intel 8086 @ 8 MHz
Geheugen
384 KB - 640KB
Opslag
5,25" 1,2MB + 3,5" 720KB
Besturingssysteem
MS-DOS 3.30

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 80 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken