Osborne 1

De Osborne 1 is ontwikkeld door Adam Osborne en Lee Felsenstein in 1981. Dhr. Osborne, een schrijver, wilde de prijzen naar beneden halen van computers.

Osborne 1

De Osborne 1 is ontwikkeld door Adam Osborne en Lee Felsenstein in 1981. Dhr. Osborne, een schrijver, wilde de prijzen naar beneden halen van computers.

Het oorspronkelijke design is gebaseerd op de Xerox NoteTaker. Een prototype draagbare machine. Draagbaar betekende indertijd nog niet wat wij tegenwoordig als draagbaar zien. Een draagbare computer is een alles-in-1 machine die eenvoudig mee te nemen is. Zo past deze Osborne 1 onder de stoel van een vliegtuig.

De machine kostte toen 1795 dollar (wat ongeveer 4832 dollar nu is). Dit lijkt veel, maar de gebundelde software die er bij werd geleverd, o.a. een tekstverwerker en spreadsheet programma, was het duurste van de hele computer met een waarde van 1500 dollar!

De machine was het eerste commercieel succesvolle draagbare computer. Hiermee dus de eerste in de markt en vele concurrentie volgde snel. De Osborne 1 had wel een aantal problemen, zo kan er maar 90kB per diskette worden opgeslagen. Latere modellen hebben dubbelzijdige drives met meer opslagcapaciteit, iets wat de concurrenten van deze machine al hadden. Ook het kleine scherm was een probleem waar de concurrentie korte metten mee heeft gemaakt. Ondanks dit, werden er gemiddeld 10.000 per maand verkocht in de eerste 8 maanden.

Osborne maakt toen de onfortuinlijke fout om het nieuwe model te introduceren wat pas veel later op de markt zou komen. De verkoop stortte in, concurrentie nam het over en in 1983 is Osborne failliet verklaard.

Soort
Draagbare computer
Fabrikant
Releasedatum
april 1981
Processor
Zilog Z80 @ 4 Mhz
Geheugen
64kB
Opslag
2x DD 5,25"
Besturingssysteem
CP/M

Museum collectie

Interactief opgesteld in de jaren 80 ruimte.

Video's

Adam Osborn on the computer chronicles