Holborn

In Nederland zijn, tot de begin jaren 80, diverse computerfabrikanten geweest. Een heel bekende was Tulip computers welke in deze tijd nog Compudata genaamd was. Een minder bekende naam is Holborn computers. Een computerfabrikant welke is gestart in Hengelo en later in Enschede verder is gegaan.

Holborn maakte computers op maat, specifiek gericht op een bedrijf. Alle computers werden door Holborn zelf ontwikkeld en geproduceerd. Dit om geen onnodige kosten te hebben voor licenties.

De computers vielen op door een uniek design, iets waar men ook om bekend stond.

Het Holborn computersysteem moest multi user worden en uitbreidbaar zijn. Holborn noemde haar eerste systeem dan ook de groeicomputer. Het systeem bestond uit een 9100 systeemkast (server) en 9120 terminals.

Later kwam de goedkopere 7100 uit, welke ook weer uitgebreid kon worden naar een 9100.

Het HOS-besturingssysteem, ook zelf ontwikkeld, kwam uit ROM. Applicaties konden opgestart worden vanaf een diskette. De concurrentie op de zakelijke markt was groot, met name software draaiende op CP/M. Dit werd ook gezien door Holborn en men heeft de 6100 ontwikkeld. Deze kon zonder problemen CP/M draaien en was een stand-alone computer. Echter bleek IBM te sterk en is het bedrijf in 1983 failliet verklaard, na nog geen 100 exemplaren van de 6100. Er is ook nog een prototype 6500 met ingebouwde diskettestations.

Desktop Computer

Holborn 6110