De geschiedenis van Holborn

In Nederland zijn, tot de begin jaren 80, diverse computerfabrikanten geweest. Een heel bekende was Tulip computers welke in deze tijd nog Compudata genaamd was. Een minder bekende naam is Holborn computers. Een computerfabrikant welke is gestart in Hengelo en later in Enschedé verder is gegaan.

Vanuit een afstudeerstage bij Holland Signaal ziet de technisch ingenieur Hans Polak brood in computers. Hans heeft op dat moment Henny Bevers als stage begeleider bij Holland Signaal. Henny Bevers was op dat moment al op brede schaal bezig met de Motorola microprocessor techniek bij Holland Signaal.

Het is september 1979. De vrienden Hans Polak en Dick Gerdzen richten Holborn computers op. Hans Polak is de techneut en Dick Gerdzen meer de financiële man. De toenmalige IBM systemen waren extreem duur. Hier zag men een markt open liggen voor goedkopere machines. Hans Polak kwam er al snel achter dat een heel computersysteem ontwikkelen te veel tijd in zou nemen voor één persoon. De machines moesten snel in de markt en niet een paar jaar later.

Henny Bevers was op dat moment een man die al brede ervaring had met computerarchitectuur. Hans heeft Henny benaderd of Henny het zag zitten om voor Holborn te komen werken. Henny zag hier wel wat in, en zo waren de rollen ineens omgedraaid. In de aanloop voor Hoborn is Henny thuis in de avonduren al bezig het één en ander te ontwerpen.

Dick Gerdzen was de man van de fondsenwerving. In deze tijd waren er diverse geldpotjes vanuit de overheid beschikbaar voor innovatie. OOM was één van deze voorzieningen.

Een technisch hoogstandje maken is één maar het moet ook nog eens een mooie vormgeving hebben. Er is een designbureau ingezet om het uiterlijk van de computers vorm te geven.

Holborn wat een samentrekking is van ‘born’ in ‘Holland’ start in een pand in Hengelo.

Zoeken