Compudata

Compudata is een Nederlands bedrijf wat is opgericht door Franz Hetzenauer en Rob Romein in 1979. Het veranderde de naam in Tulip Computers in het begin van de jaren 80.

Zie Tulip voor meer informatie.

TELEAC

In het najaar van 1978 begon stichting TELEAC met het uitzenden van de cursus Microprocessors 1. Een cursus waarbij de mogelijkheid kwam om een computer in huis te nemen. Na een strenge selectie was de keus gevallen op de DAI-computer.

Er was een verwachting van enkele duizenden aanmeldingen, maar in de eerste week waren er al 1000 aanmeldingen wat daarna is gestegen tot over de 10.000! Er bleken echter leveringsproblemen te zijn van de DAI-computer waardoor TELEAC de computer niet meer verkocht. In 1979, kort na de introductie van Microprocessors 2, was de beste keus voor de cursus bepaald op de Exidy Sorcerer. Deze werden al reeds geïmporteerd door Compudata. Compudata heeft de licentie ontvangen van Exidy om deze machines zelf te produceren en te hernoemen, dit was de Compudata Sorcerer met een licht aangepast mainboard waardoor het een Exidy Sorcerer II was.

Microprocessors 1 bestond uit 20 afleveringen welke uitgezonden zijn tussen 3 oktober 1978 en 13 maart 1979. Microprocessors II bevatte ook 20 afleveringen welke uitgezonden zijn tussen 30 oktober 1979 en 25 maart 1980.

Na TELEAC

In 1983 bracht men de eerste eigen ontwikkelde machine op de markt, de Compudata Tulip System 1 en werd het bedrijf hernoemd naar Tulip Computers.

 

Desktop Computers

Compudata Sorcerer II
Compudata Tulip System 1
Compudata Tulip System 1A