Compudata Tulip System 1

De Compudata Tulip System 1, ook wel Tulip System 1 genoemd, is de eerste eigen ontworpen en geproduceerde computer van Compudata. Het is ook de laatste machine waar Compudata op is genoemd en de eerste waarop het nieuwe merk en bedrijfsnaam Tulip is genoemd.

Compudata Tulip System 1

De Compudata Tulip System 1, ook wel Tulip System 1 genoemd, is de eerste eigen ontworpen en geproduceerde computer van Compudata. Het is ook de laatste machine waar Compudata op is genoemd en de eerste waarop het nieuwe merk en bedrijfsnaam Tulip is genoemd.

De machine is een 16-bit machine op basis van de Intel 8086 en is 1 maand voordat de IBM Personal Computer uit kwam in Nederland op de markt verschenen.

Het besturingssysteem was daarom in het begin ook CP/M, maar later werd ook MS-DOS geleverd.

In tegenstelling tot de PC van IBM, kon deze machine uitgebreid worden tot 896 KB geheugen. Standaard zat er ook een SASI harddisk interface op (de voorloper van SCSI) en kon worden geleverd met een 5 of 10MB harddisk. Het externe diskettestation had 400KB of 800KB opslagcapaciteit door gebruik te maken van 10 sectoren (in plaats van IBM's 8 of 9).

Ook de processor draaide sneller dan de IBM, namelijk op 8 MHz. Door het plaatsen van een coprocessor kwam de computer qua snelheid dicht bij wat er op dat moment als mainframe standaard was.

Een standaard System 1 met 128KB RAM, 2 400KB 5,25" diskettestations en een monochroom monitor kostte rond de HFL. 10.500,00 (excl BTW).

De reclame van die tijd:
Elk systeem is uitgerust met een ergonomisch toetsenbord van 103 toetsen die een garantie zijn voor een eenvoudige en logische bediening van het systeem.
Het geheugen van de TULIP kan met 128 t/m 896Kb uitgerust zijn waardoor ook de allergrootste programma's verwerkt kunnen worden.
Het hart van het systeem is een 8086 processor (8 MHz). Deze 16 bits processor met zijn 16 bits databus geven, samen met de andere electronica-architectuur, het TULIP SYSTEM I een ongekende snelheid.
Voor het specifieke rekenwerk kan ook nog een 8087 reken-processor toegevoegd worden. Als het TULIP SYSTEM I in een netwerk moet gaan functioneren is de toevoeging van een 8089 processor de ideale oplossing.
In het unieke TULIP SYSTEM I zijn standaard alle nodige kontrollers en interfaces reeds ingebouwd, waardoor uitbreidingen zeer goedkoop gerealiseerd kunnen worden, zo zijn aanwezig: kontroller voor diskette units 5,25 inch alsook 8 inch, interfaces voor hard disk units (Winchester), tape units, printers (serial en parallel), Viditel aansluiting en kommunikatie-interface.
De 8 standaard ingebouwde tekensets geven de gebruiker de mogelijkheid om brieven in verschillende talen te schrijven.
Grafische mogelijkheden zijn aanwezig (160x72 punten), "High resolution graphics" met 384x288 of 768x288 punten voor het specialistische grafische werk.
Een niet-refelkterend groen of kleuren beeldscherm met 24 regels, elk 80 tekens geeft de gebruiker een uitzonderlijke beeldweergave.
De 25ste regel "statuslijn". Hier verschijnt automatisch belangrijke informatie voor de gebruiker over de status van het systeem.

Het TULIP SYSTEM I kan uitgerust worden met een enkele diskette unit van 400Kb, dubbele diskette unit 800Kb, enkele diskette unit 750Kb, dubbele diskette unit 1,5Mb, hard disk unit (Winchester) 5Mb of 10Mb met diskette unit.

In de toekomst zullen ook hard disk units met nog grotere kapaciteit alsook verwisselbare harddisks leverbaar zijn. Deze serie met verschillende externe geheugenkapaciteiten geven de gebruiker de mogelijkheid om het juiste externe geheugen te kiezen voor zijn toepassing.
Het geheel wordt bestuurd door het industriestandaard MS-DOS Operating System waardoor diverse computertalen zoals Basic, Cobol, Fortran, Pascal etc. gebruikt kunnen worden. Hierdoor kunnen duizenden reeds bestaande toepassingsprogramma's op de TULIP gebruikt worden.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
1983
Processor
Intel 8086 @ 8 MHz
Geheugen
128KB - 896KB
Opslag
400/800KB FDD + 5/10MB HDD
Besturingssysteem
CP/M-86 + MS-DOS 2.00

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 80 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken