Exidy Sorcerer

De Exidy Sorcerer is één van de vroege homecomputers. De machine is in 1978 uitgebracht door de (computer)spel fabrikant Exidy. Het idee was om het beste van de 3 computers uit 1977 te gebruiken.

Exidy Sorcerer

De Exidy Sorcerer is één van de vroege homecomputers. De machine is in 1978 uitgebracht door de (computer)spel fabrikant Exidy. Het idee was om het beste van de 3 computers uit 1977 te gebruiken.

De uitbreidbaarheid van de Apple II, de prijs van de Tandy TRS-80 en de eenvoud van de PET 2001. Om uitbreiding mogelijk te maken, gebruikte men de uit de Altair afkomstige S-100 uitbreidingsbus welke in een externe kast is gebouwd. De tekens zitten in ROM opgeslagen en worden naar het RAM gekopieerd en kunnen dus ook gemodificeerd worden. Hierdoor kan men creatief 'tekenen' zonder directe pixels aan te sturen.

Het was de eerste homecomputer waar middels een ROM-cartridge iets kan worden toegevoegd aan het systeem. Deze cartridges zitten in dezelfde plastic omhulsel als de Amerikaanse 8-track tapes.

Standaard werd Microsoft Basic op een dergelijke cartridge bijgeleverd. Op deze manier is er ook ruimte voor andere besturingssystemen zoals CP/M.

In 1979 besloot TELEAC (tegenwoordig NTR) de Exidy te gebruiken voor hun cursus 'Micro computer' nadat de Belgische DAI niet goed kon leveren. Hierdoor werd de machine in Nederland een groot succes. Het bedrijf Compudata importeerde deze machines en nam in 1980 de productie over.

In Noord Amerika verkocht de computer niet geweldig. Productie daar is dan ook gestopt in 1980 terwijl het in Nederland nog enkele jaren door ging.

De grootste groep gebruikers waren dan ook de Nederlanders. Via de HCC (Hobby Computer Club) werd de ESGG (Exidy Sorcerer Gebruikers Groep) opgericht welke een maandelijks blad uit bracht in zowel het Engels als het Nederlands.

Binnenkort zullen wij de software van de ESGG ter beschikking stellen, evenals veel documentatie. Deze zullen hier te vinden zijn.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
1978
Processor
Zilog Z80 @ 2.106 Mhz
Geheugen
4kB / 8KB / 16 kB
Opslag
Cartridge / tape / diskette
Besturingssysteem
Basic / CP/M

Museum collectie

Interactief opgesteld in de jaren 70 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken