Apple iBook G3

De Apple iBook G3 M6411, is ook wel, of beter bekend als de "Clamshell".

Apple iBook G3

De Apple iBook G3 M6411, is ook wel, of beter bekend als de "Clamshell".

Aan het eind van de jaren negentig was Apple zijn productlijn aan het bijsnijden van de verbijsterende verscheidenheid aan elkaar kruisende Performa-, Quadra-, LC-, Power Macintosh- en PowerBook-modellen tot een vereenvoudigde "vier-box"-strategie: desktop- en draagbare computers, zowel in consumenten- als professionele modellen. Drie dozen van deze strategie waren al aanwezig: de nieuw geïntroduceerde iMac was de consumentendesktop, de blauw-witte G3 vulde de professionele desktopbox en de PowerBook-lijn diende als de professionele draagbare lijn. Hierdoor bleef alleen de draagbare ruimte voor consumenten leeg, wat leidde tot veel geruchten op internet over mogelijke ontwerpen en functies. Om een ​​einde te maken aan deze speculatie, onthulde Steve Jobs op 21 juli 1999 de iBook G3 tijdens de keynote presentatie van Macworld Conference & Expo, New York City.

Net als de iMac had de iBook G3 een PowerPC G3 CPU en geen legacy Apple-interfaces. USB, Ethernet, modempoorten en een optische drive waren standaard. De poorten werden aan de linkerkant onbedekt gelaten, omdat men dacht dat een deksel kwetsbaar en onnodig was met de nieuwe interfaces van de iBook, die de blootliggende pinnen van eerdere connectoren misten. Wanneer het deksel gesloten was, hield het scharnier het stevig gesloten, dus er was geen vergrendeling op het scherm nodig. Het scharnier omvatte een geïntegreerde draagbeugel. Dankzij extra stroomaansluitingen aan de onderkant konden meerdere iBook G3's worden opgeladen op een op maat gemaakt rek. De iBook G3 was de eerste Mac die Apple's nieuwe "Unified Logic Board Architecture" gebruikte, die alle kernfuncties van de machine in twee chips samenbracht en AGP- en Ultra DMA-ondersteuning toevoegde.

De iBook was de eerste gewone computer die werd ontworpen en verkocht met geïntegreerde draadloze netwerken. Bij de introductie van de iBook hield Phil Schiller, Apple's VP Marketing, een iBook vast terwijl hij van een hoogte sprong terwijl gegevens van de computer naar een andere werden overgebracht om de draadloze netwerkmogelijkheden te demonstreren. De beeldschermrand bevatte de draadloze antenne, die was bevestigd aan een optionele interne draadloze kaart. Lucent hielp bij het creëren van deze draadloze mogelijkheid die de industriestandaard vestigde. Apple bracht tegelijkertijd het AirPort Wireless Base Station uit.

Er was verhitte discussie over veel dingen, zoals de esthetiek, functies, gewicht, prestaties en prijsstelling. Om voldoende bescherming tegen stoten te bieden, was de iBook groter en zwaarder dan de PowerBook van die tijd, en toch had hij lagere specificaties. Standaardfuncties zoals pc-kaartslots waren afwezig, evenals gespeculeerde functies zoals aanraakschermen en een ultralange batterijduur. De iBook kreeg het label "Barbie's wc-bril", vanwege het onderscheidende ontwerp. Toch maakte ditzelfde ontwerp de iBook G3 onmiskenbaar in films en tv-shows.

De iBook was een commercieel succes. De lijn ontving voortdurend processor-, geheugen-, harde-schijfupgrades en nieuwe kleuren. Later werden FireWire en video out toegevoegd. Het ontwerp werd stopgezet in mei 2001, voor de nieuwe "Dual USB" iBooks.

Soort
Draagbare computer
Fabrikant
Releasedatum
september 2000
Processor
PowerPC G3 (750cxe) @ 366 MHz
Geheugen
64 MB
Opslag
10 GB
Besturingssysteem
Mac OS 9.0.4

Museum collectie

Opgesteld in de spacebar ruimte.

Video's

iBook "iMac To Go" Reclame