Philips P2000T

De Philips P2000T was de eerste thuiscomputer van Philips. Deze in 1981 gelanceerde machine was voor zijn tijd ver vooruit.

De P2000T kan direct aangesloten worden op een TV en geeft via een Teletekst chip beeld in kleur en een resolutie van 40 x 24 karakters. De teletekst chip is ook het zwakke punt van de machine, want ondanks dat deze 8 kleuren en enkele grafische karakters kan weergeven, kan er geen hoge resolutie of per pixel aangestuurd worden. Iets wat andere thuiscomputers op de markt wel konden. De machine heeft dan ook buiten Nederland weinig populariteit gehad en werd relatief snel vervangen door de MSX van Philips.

De Philips P2000T zelf bevat geen besturingssysteem, maar deze kan via een ROM-cartridge in worden gestoken. 16K BASIC werd hierbij standaard geleverd.

Opslag gebeurt middels de minicassette waar 42 kB opslag op kon. Deze zijn vele malen sneller dan de gewone cassettes en zorgen ervoor dat je de inhoud van de cassette als een lijst op het scherm kan worden weergegeven. Hiermee dus het gemak van een diskette maar de prijs van een cassette.

De computer is zeer rigide gebouwd waardoor deze ook populair was in het onderwijs. Ook thuis werd er veel gebruik van gemaakt, ook in combinatie met Viditel. Hiervoor kon er een modem via de parallelle poort worden aangesloten.

Wegens de beperkingen van de grafische chip zijn er weinig bijzondere spellen uitgekomen voor de P2000T. Alle spellen konden alleen de tekens in de videochip gebruiken om iets te laten zien. De P2000T heeft daardoor ook een kort succes gekend.

Het zustersysteem is de zakelijk gerichte Philips P2000M. Het enige verschil tussen de M en de T is dat de M geen teletekst chip heeft, maar daarentegen wel een disk controller.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
maart 1981
Processor
Zilog Z80 @ 2.5 Mhz
Geheugen
48kB

Museum collectie

Interactief opgesteld.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken