Panasonic FS‑A1GT

De Panasonic FS-A1GT MSX Turbo-R is de laatste MSX-computer ooit geproduceerd en volgt de nieuwste standaard voor de MSX-lijn.

Panasonic FS‑A1GT

De Panasonic FS-A1GT MSX Turbo-R is de laatste MSX-computer ooit geproduceerd en volgt de nieuwste standaard voor de MSX-lijn.

Oorspronkelijk kondigden Yamaha en ASCII in 1990 de V9978 Video Display Processor aan, de videochip voor de MSX3. Het was een zeer capabele video-IC, met twee verschillende sets videomodi. In bitmapmodi was het in staat tot een resolutie van maximaal 768 x 240 (tot 768 x 480 in interlace-modus), tot 32.768 kleuren, superpositie, hardware scrollen,
en zelfs een hardwarecursor voor Windows-achtige besturingssystemen. Het meest indrukwekkende kenmerk van deze modi was echter het gebruik van een snelle hardwarebitblokdataverplaatser. De MSX2 video-IC was ook uitgerust met een hardware bit mover, maar de nieuwe zou 20 keer sneller zijn!

In de patroonmodus was het in staat om functies van de SNES-klasse te gebruiken. Meerdere lagen, 16k patronen, verschillende paletten, 128 sprites, maximaal 16 sprites per scanlijn. Dus eigenlijk een SNES maar zonder modus7.

Er ging echter iets mis en het project werd geannuleerd.
Waarschijnlijk vanwege de grote interesse in de marketing van MSX-machines en de groeiende belangstelling voor gameconsoles en krachtige PC-achtige computers (voornamelijk voor tekstverwerkingsdoeleinden), waren bedrijven niet meer zo enthousiast over het maken van een nieuwe MSX-machine. De grootste software-aanhangers van MSX liepen over naar Nintendo en andere computers/spelmachines. Sony koos ervoor om hun eigen gameconsole te maken.

In plaats daarvan kwam de MSX Turbo-R, een supercharged MSX2+. Sommige mensen zeggen dat ASCII er niet in slaagde de nieuwe VDP op tijd voor de release van 1990 te leveren, dus kozen ze alleen voor de nieuwe CPU (genaamd R800). De specificaties en pin-out van de V9978 stonden echter in sommige databoeken uit die tijd.

Panasonic was het enige bedrijf dat MSX turbo R-computers produceerde en op de markt bracht, en deze werden alleen in Japan verkocht. Er werden verschillende machines naar Europa geïmporteerd via import op de grijze markt.

De FS-A1ST was de eerste en werd opgevolgd door de FS-A1GT, die meer RAM en MIDI IN en OUT had.

Na deze twee machines eindigde het toen Panasonic overging op hun 3DO-gameconsole.

 

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
december 1992
Processor
ASCII-Mitsui-Semiconductor R800 @ 28.6MHz
Geheugen
1024KB
Opslag
3,5" FDD 720KB
Besturingssysteem
MSX-BASIC

Museum collectie

Interactief opgesteld in de jaren 90 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken