Grundy NewBrain

"Toen de NewBrain in 1980 aan de wereld werd aangekondigd, liep het ontwerpconcept aanzienlijk vooruit op alles wat er op het gebied van handheld computing was gezien." (Dick Pountain - Personal Computer World)

In feite heeft het bedrijf dat het heeft gemaakt, Newburry Labs, het ontwerp verkocht aan de huidige eigenaar, Grundy Business Systems Ltd.
Het lijkt er ook op dat een klein deel van het oorspronkelijke ontwerp afkomstig was van Sinclair Radionics, dat later de ZX-80 ontwierp.

Vroeger stond de NewBrain in de rij om de BBC-computer te zijn, maar ontwerpproblemen en de verandering van eigenaar zorgden ervoor dat de BBC ergens anders ging zoeken.

In 1982 werd de machine geadverteerd als een compacte maar krachtige microcomputer met geavanceerde hardware- en softwarefuncties.

De NewBrain AD, die een 1-regelig fluorescerend display van 16 tekens bevat, werd aangevuld met een goedkopere versie zonder display die £ 30 minder werd verkocht, de NewBrain A. Er was geen resetknop en ook geen AAN / UIT-schakelaar. Een derde model, Newbrain M genaamd, bevatte een batterij-back-upoptie (en het LCD-scherm) zodat het als handcomputer kan worden gebruikt.

Er was een uitbreidingsinterface beschikbaar met 2 seriële poorten, 2 parallellen, 1 DAC, 1 joystickpoort en een lichtpenpoort.
Er was ook een netwerk beschikbaar dat 24 computers met elkaar kon verbinden via bidirectionele seriële RS-232 / V24-poorten.
The New Brain gebruikte een speciaal managementgeheugensysteem waarmee het geheugen tot 2 Mb ! kan worden uitgebreid.
De tekenset bevatte 512 letters, cijfers en afbeeldingen, evenals VideoText-symbolen. De tekenset was verdeeld in twee banken van 256 tekens, waarvan er slechts één tegelijk kon worden geselecteerd.
Een optionele VideoText-module stelde NewBrains-eigenaren in staat toegang te krijgen tot Britse TeleText- en Prestel-services. Het zou kunnen draaien onder CP / M.

Soort
Microcomputer
Releasedatum
juni 1980
Processor
Z80 @ 4 MHz
Geheugen
32 Kb
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken