Genisys

Genisys (afkorting van Genius Systems) is een Nederlandse bedrijf wat op 30 mei 1986 is opgericht door Richard Kay. Een Britse Nederlander met veel contacten en ideeën, maar niet de financiële middelen. Gelukkig zag de Amro bank wel toekomst de plannen om een computerbedrijf te starten om een goedkoop alternatief te worden voor IBM-computers.

Het bedrijf had een vliegende start. Er werden vele orders geplaatst dankzij PC-Privé projecten. In de eerste 4 maanden zijn er zelfs 1000 IBM PC-compatibele computers verkocht. Deze werden geassembleerd in Alkmaar en de onderdelen kwamen uit Hong Kong, Japan en de Verenigde Staten.

Richard Kay wilde echter te snel groeien met het bedrijf wat een bijna onmogelijke taak was doordat de prijzen van computers snel daalden.

De Modellen

  • The Competitor, een budget IBM PC-kloon voor nog geen Fl. 1500,=
  • The Rival, een geoptimaliseerd systeem vanaf Fl. 2500,=
  • The Challenger, een IBM PC AT-kloon vanaf Fl 4000 (een IBM 5170 kostte Fl 11000,=)
  • The Conqueror met 80386 processor
  • The Mobile, een draagbare PC vanaf Fl. 2395
  • The Traveller, een laptop met 8088 of 80286
  • The Rascal, een compacte computer met Italiaans design vanaf Fl. 1895,=
  • The Connector, een netwerkstation (terminal) vanaf Fl. 995,=

In september 1986 nam de Nederlandse oliemaatschappij Transol uit Ridderkerk een belang van 50% in aandelen van Genisys om de groei te ondersteunen. Richard Kay wilde ook de internationale markt gaan veroveren.

Genisys wordt G2

Maart 1987 sloeg het noodlot toe. Klanten waren (te) lang aan het wachten op hun goedkope IBM-klonen en moesten weken en zelfs maanden wachten op een computer. Op 20 maart 1987 werd, met een schuldenlast van 7 miljoen gulden, het faillissement uitgesproken.

“Het kon gewoon niet op, we aten voor honderden guldens in exclusieve restaurants, anderhalve maand geleden kreeg iedereen nog een dure auto. Het is vooral een kwestie van mismanagement geweest”, aldus een vertegenwoordiger

De HCC, de grootste computerclub van Nederland, heeft zichzelf ingesteld als een consumentenbond voor de slechte leveringen en ondersteuning en verzamelde alle klachten.

Transol deed een poging om alles weer op te starten en werden volledig eigenaar van het bedrijf. Richard Kay bleef aan voor marketing en PR. Het bedrijf werd hernoemd naar G2 computers.

Het probleem was echter niet weg. IBM was een stuk voorzichtiger geworden met uitbrengen van systemen en waren vooral bezig met hun nieuwe, niet te kopiëren, PS/2-lijn. Niet alleen G2 computers was hier bang voor, maar vele bedrijven werden erg zenuwachtig hoe de toekomst eruit zou zien.

G2 leeft!

Toch presenteerde G2 computers in september 1987 weer een nieuwe productlijn en leken herrezen van de dood. Net als Tulip en Philips probeerde G2 computers een deel van de Nederlandse markt in handen te krijgen.

In februari 1988 ging oprichter Richard Kay naar de rechtbank om de namen Genisys en The Rival terug te claimen van Transol / TVI. Of dit gelukt is, is mij onbekend.

Enkele maanden later, in december 1988, gaat G2 computers een samenwerkingsverband aan met het Taiwanese bedrijf Ling-Yih. De strategie bleef hetzelfde: het aankopen van componenten in het Verre Oosten en Amerika om vervolgens de PC klonen te assembleren in een oude fabrieksloods in Alkmaar, Nederland. De strategiewijziging was om een continue flow te houden van binnenkomende componenten en uitgaande, geassembleerde computers.

In 1991 verhuisde het toen nog succesvolle G2 computers van Alkmaar naar Maarssen. Gemiddeld bouwde men er 10.000 computers én maatwerk computers. Het personeel werd zelfs getrakteerd op een ski vakantie.

Het definitieve einde

Dit duurde maar kort, want in 1992 ging het ineens weer slechter en er werden nog maar 8000 computers gemaakt. Het bedrijf draaide enkel nog maar verlies wat resulteerde in het definitieve faillissement van G2 op 17 januari 1993.

Bronnen

Desktop Computers

Genisys The Rival PCII
G2 Model A Plus 286