DragonData Dragon 64

De Dragon is gebouwd rond de Motorola MC6809E-processor met een snelheid van 0,89 MHz. Het was een geavanceerd 8-bits CPU-ontwerp, met beperkte 16-bits mogelijkheden.

DragonData Dragon 64

De Dragon is gebouwd rond de Motorola MC6809E-processor met een snelheid van 0,89 MHz. Het was een geavanceerd 8-bits CPU-ontwerp, met beperkte 16-bits mogelijkheden.

Het was mogelijk om de snelheid van de computer te verhogen door POKE 65495,0 te gebruiken, die de ROM-residente BASIC-interpreter versnelde, maar tijdelijk de correcte werking van de cassette- / printerpoorten blokkeerde. Fabricageverschillen betekenen dat niet alle draken met deze hogere snelheid konden functioneren, en het gebruik van deze POKE kan ertoe leiden dat sommige eenheden crashen of instabiel worden, maar zonder permanente schade. POKE 65494,0 bracht de snelheid terug naar normaal. POKE 65497,0 duwde de snelheid nog hoger, maar het display ging verloren totdat een langzamere snelheid werd hersteld.

De Dragon gebruikte de SN74LS783 / MC6883 Synchronous Address Multiplexer (SAM) en de MC6847 Video Display Generator (VDG). I / O werd geleverd door twee MC6821 Peripheral Interface Adapters (PIA's). Veel Dragon 32's zijn door hun eigenaren geüpgraded naar 64 kB geheugen. Enkele werden verder uitgebreid tot 128 kB, 256 kB of 512 kB, met zelfgebouwde geheugencontrollers / geheugenbeheereenheden (MMU's). [Nodig citaat]

Er bestaat een breed scala aan randapparatuur voor de Dragon 32/64 [vaag], en er zijn add-ons zoals de Dragon's Claw die de Dragons een poorthardware geven die compatibel is met de gebruikerspoort van de BBC Micro, hoewel afzonderlijke softwarestuurprogramma's voor verbonden apparaten nodig hebben nog te ontwikkelen. Hoewel geen van beide machines een ingebouwd schijfbesturingssysteem heeft (Compact Cassettes is het standaard opslagmechanisme dat gewoonlijk wordt gebruikt voor machines van die tijd), werd DragonDOS geleverd als onderdeel van de schijfcontrollerinterface van Dragon Data Ltd. De veelzijdige externe poorten, waaronder de standaard RS-232 op de 64, stelt hobbyisten ook in staat om een ​​breed scala aan apparatuur aan te sluiten. [vaag]

De computer had een composiet-monitorpoort als alternatief voor de tv-RF-uitgang, die kan worden gebruikt om de Dragon 32 op de meeste moderne tv's aan te sluiten voor een veel beter beeld.

De Dragon gebruikte analoge joysticks, in tegenstelling tot de meeste systemen van die tijd die eenvoudigere en goedkopere digitale systemen gebruikten.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
juli 1983
Processor
MC6809EP @ 0.9 MHz
Geheugen
64 KB
Opslag
32 KB

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 80 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken