COMX 35

De COMX 35 is een computer ontworpen en geproduceerd in Hong Kong door COMX World Operations LTD. De computer is gebaseerd op een weinig gebruikte RCA 1820 processor draaiende op 2,8 MHz. De machine bevat totaal 35 kB geheugen waarvan 32kB gebruikt kan worden door de gebruiker.

COMX 35

De COMX 35 is een computer ontworpen en geproduceerd in Hong Kong door COMX World Operations LTD. De computer is gebaseerd op een weinig gebruikte RCA 1820 processor draaiende op 2,8 MHz. De machine bevat totaal 35 kB geheugen waarvan 32kB gebruikt kan worden door de gebruiker.

Het bedrijf dat COMX naar Nederland importeert, West Electronics, heeft bijna al zijn COMX-software gratis en auteursrechtvrij geleverd (of tegen een kleine vergoeding voor tape, schijf en / of verzending). West Electronics heeft ook verschillende zelfgemaakte softwarewedstrijden georganiseerd.

Waarschijnlijk de meest gespeelde game op COMX was The Worm, in Nederland bekend als Eet een wurm. Het was een heel eenvoudig spel waarin je de slang over het scherm moest sturen en alle wormen moest opeten. Als het je lukt om The Worm lang genoeg te spelen, zal er uiteindelijk geen ruimte meer zijn voor nieuw "voedsel", waardoor het spel bijna tot stilstand komt. F&M heeft enkele reparaties aan de game aangebracht, waaronder enkele aanvullende verbeteringen.

COMX was waarschijnlijk het meest populair in Nederland, voornamelijk dankzij de inspanningen van West Electronics op het gebied van gratis software. Als resultaat van wedstrijden zijn er veel geweldige spellen geschreven door enthousiastelingen. Hier is een klein deel van de lijst, te uitgebreid om hier te plaatsen:

  • Get Your Gadget van JunioR (Jeroen Griffioen & Robbert Nix)
  • Boulderdash door AHON (Aryan Huben en Oscar Nui)
  • Donkey The Kong door MP-Soft (Michelle Peters)
  • Happiehap en Trainspotting door F&M (Frank en Marcel van Tongeren)

Er is geen grafische modus, maar door de gebruiker te definiëren tekens kunnen worden gebruikt om afbeeldingen te simuleren. De geluidseigenschappen zijn slecht omdat er slechts één enkele pieper is. Je kunt het horen als je op een toets drukt.

Het toetsenbord zou waterdicht zijn en gebruikte vergulde contacten onder de toetsen. Rechts van het toetsenbord bevindt zich een ingebouwde joystick.
Voor de COMX 35 / PC-1 was een kleine thermische printer beschikbaar.

De gekozen CPU, de RCA CPD-1802, wordt nog steeds in vele vormen geproduceerd, omdat deze stralingsbestendig is. Het werd ook gebruikt als het hart van de Voyager-, Viking- en Galileo-sondes!

De meest bekende versie is de zwarte met goudkleurige accenten. De witte zoals in het museum aanwezig is, is een zeer zeldzame. De opvolger, de COMX PC-1, is dezelfde machine met een beter keyboard.

Deze computer heeft vooral bekendheid gekregen in Nederland door de importeur, geleid door dhr. Westerkamp. Helaas door een foutieve test van de consumentenbond werd de machine afgeraden om te kopen. Er zou geen handleiding worden geleverd. Nadat Westerkamp het hoofdkantoor had bezocht haalde hij de handleiding uit de doos. Er is nog een rectificatie geplaatst door de consumentenbond, maar dit was te laat voor Westerkamp en de importeur ging failliet.

Ook in Zweden is de machine bekend geweest en is geïmporteerd door Noxon AB.

 

Soort
Desktop computer
Releasedatum
1983
Processor
RCA 1802 @ 2,8 MHz
Geheugen
35KB
Opslag
tape
Besturingssysteem
COMX BASIC ROM

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 80 ruimte.
Collectie Serienummer Eigenaar
COMX 35 00004321 Gerben Vissers

Documenten

COMX-35 getest door Electronica

COMX Krant