Commodore C286‑LT

De Commodore's C286-LT is een draagbaar IBM PC-compatibel type, uitgebracht in 1990. Het is het goedkopere broertje van de krachtigere Commodore C386SX-LT.

Commodore C286‑LT

De Commodore's C286-LT is een draagbaar IBM PC-compatibel type, uitgebracht in 1990. Het is het goedkopere broertje van de krachtigere Commodore C386SX-LT.

Commodore was in deze tijd van richting aan het veranderen en de IBM PC-klonen markt aan het omarmen. Dit terwijl de ontwikkeling aan Amiga ook nog in volle gang was.

Aan het begin van de jaren 90 was Commodore niet langer bezig met het ontwikkelen / ontwerpen van hun eigen pc's, zoals ze hadden gedaan van de PC-10 tot en met de PC-50. In plaats daarvan gingen ze over op de verkoop van eenheden met Commodore-badges van contractfabrikanten.

Als onderdeel van dit proces veranderde het ontwerp van de behuizing van het typische tweekleurige beige van eerdere Commodore-aanbiedingen (wat ook te zien is in bijvoorbeeld de C-64C, de C-128 en de Amiga 2000) naar een generiek en zo goedkoop mogelijke behuizing.

Tegen de tijd dat de C286 LT op de markt kwam, leek het erop dat Commodore helemaal niet meer gaf om een consistente "merkuitstraling": De C286 LT was afkomstig van ten minste twee fabrikanten, met zeer verschillende behuizingen.

De IBM PC-klonen markt was een heftige markt waar uiteindelijk ook Commodore verloor.

Zoals bij veel IBM PC-klonen, valt er aan deze machine niet veel toe te voegen. Het bevat een 286 in draagbare versie vervaardigd door AMD.

De ingebouwde harde schijf is 10 of 21 MB en de hoeveelheid RAM is 1 MB en kan worden uitgebreid naar 5MB. Het standaard besturingssysteem geleverd is MS-DOS 4.01.

Het beeldscherm is een monochroom scherm en heeft een blauwe kleur. Extern kan een VGA-kleurenscherm worden aangesloten.

Het BIOS kan worden ingesteld door de toetsencombinatie CTRL-ALT-ESC en de Commodore C386SX-LT maakt gebruik van dezelfde voeding en (12V) batterij.

Soort
Draagbare computer
Fabrikant
Releasedatum
december 1990
Processor
AMD 80C286 @ 12.5 MHz
Geheugen
1 MB / 5 MB
Opslag
10 / 21MB HDD, 3.5" FDD
Besturingssysteem
MS-DOS

Museum collectie

Opgesteld.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken