Aster CT‑80

De Aster CT-80 was de eerste Nederlandse homecomputer, ontwikkeld door het kleine bedrijf MCP (later omgedoopt in Aster Computers) en werd aanvankelijk verkocht als bouwpakket aan hobbyisten. CT-80 staat voor CP/M en Tandy en het jaar van uitkomen, 1980.

Aster CT‑80

De Aster CT-80 was de eerste Nederlandse homecomputer, ontwikkeld door het kleine bedrijf MCP (later omgedoopt in Aster Computers) en werd aanvankelijk verkocht als bouwpakket aan hobbyisten. CT-80 staat voor CP/M en Tandy en het jaar van uitkomen, 1980.

De Aster CT-80 was opgebouwd door middel van eurokaarten in een eurokaartenrek. De Aster was voor veel scholieren uit die tijd de eerste computer waar ze mee in aanraking kwamen, omdat de Nederlandse staat ze aankocht voor het informaticaonderwijs vanwege hun netwerk mogelijkheden. De Nederlandse staat heeft echter de helft van de orders gegeven aan Philips voor de P2000T, ondanks dat deze niet geheel voldeed aan de eisen (o.a. geen netwerk).

Er waren drie modellen. Het oorspronkelijke en meest geproduceerde model zat in een platte kast (ongeveer 12 cm hoog). Deze staat in het museum opgesteld. Het tweede model was veel kleiner, aan de voorkant werd de maat bepaald door twee op elkaar gestapelde 5¼"-floppydiskdrives en het was ongeveer 40 cm diep. De derde versie leek nog het meest op een platte Apple ][ en had een ingebouwd toetsenbord.

Alle Asters werkten veel sneller dan de originele Tandy TRS-80 (4 MHz in plaats van 1,77 MHz), maar konden vanuit software naar de originele snelheid teruggeschakeld worden om beter compatibel te zijn met de TRS-80, vooral belangrijk voor spelletjes. Ook op andere gebieden was de Aster sterk verbeterd ten opzichte van het origineel en leek het veel meer op de veel later door Tandy uitgebrachte TRS-80-model 3 dan op de Model I waarvan het afgeleid was.

Zo had de Aster CT-80 ook de mogelijkheid om kleine letters weer te geven, had deze niet te lijden van het sneeuwprobleem door betere logica op het videogeheugen en veel meer dataopslag op de diskettes (800 KB).

De Aster was uniek omdat deze bij het opstarten kon zien of dat de computer CP/M moest gaan draaien of juist heel compatible moest zijn met de TRS-80. Feitelijk waren het 2 computers in één. Omdat de Aster ook dubbelbrede letters kon weergeven (32 in TRS-80 modus en 40 in CP/M-modus) was deze ook uitermate geschikt voor Videotex. Deze kon direct aan het modem worden aangesloten via de ingebouwde RS-232-poort.

Het laatste bijzondere aan de Aster was dat hij met een speciaal stuk software zijn floppydiskdrives kon aanpassen, zodat hij de CP/M-floppy's van een zeer groot scala aan andere (meer dan 80 verschillende) CP/M-systemen kon lezen. Een groot voordeel, omdat in die tijd floppydisks van andere (CP/M-)systemen niet uitwisselbaar waren met andere CP/M-systemen.

 

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
juni 1982
Processor
Z80 @ 4 MHz
Geheugen
64KB
Opslag
800KB
Besturingssysteem
TRS-DOS / CP/M

Museum collectie

Opgesteld.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken