CHE

CHE, uitgesproken als ‘Tsjee’ omdat het dan lijkt op Cray, is een computer uit begin jaren 80.

De Computer Hobbyclub Eindhoven was een initiatief van medewerkers van het Philips NatLab om met computers te gaan sleutelen en wat deze mensen in hun privé tijd ook deden. Men maakte gebruik van een MOS 6502 en maar liefst 64K geheugen. Vanwege de geplande uitbreidingen was het compatible maken met een Apple II dan ook een logische keus. De CHE-1 was geboren.

Mensen konden lid worden van de Computer Hobbyclub Eindhoven waarna ze een bouwkit konden aanschaffen. De club had een maandblad (De Tsjee) waar nieuwe hardware werd ontwikkeld, maar ook software en ondersteuning werd geboden.

Uitbreidingen zoals een printer kaart, seriële kaart, floppy controller, RGB-kaarten en zelfs RAM-kaarten werden bedacht en gemaakt. Om problemen te voorkomen zat er officieel geen firmware in de ROM, alhoewel dit in de praktijk wel altijd gebeurde.

De CHE-1 kon ook worden gekocht in een kast zoals deze in het museum aanwezig is. Op de kast staat het woord CACHE, in het Nederlands uitgesproken is dit een verbastering naar het woord Kastje. Hetzelfde deed men met het toetsenbord, TOUCHE ofwel Toetsje.

Er is, zover bekend, maar 1 echte CHE ontwikkeld en daarom wel modificaties toegepast. Tegenover een Apple II kon de CHE-1 bijvoorbeeld 64K geheugen gebruiken en middels een Z80-kaart kon ook CP/M gebruikt worden.

Ook kon de CHE door modificaties tot 640 kByte data opslaan (in plaats van 160 voor de Apple II) en daarvoor was een speciaal besturingssysteem geschreven. System CHEAP of CHE DOS.

Een echte hobbycomputer. Gezien er geen groot bedrijf achter de ontwikkeling zat, is er na een leegloop van de gebruikers vanwege andere computerinteresses, een punt achter de CHE-computer gezet.

Er zijn rond de 1300 mainboards verkocht.

Desktop Computer

CHE-1