Philips P3500

De P3500 was een desktop computer die werd geproduceerd door Philips in West-Duitsland tijdens de begin jaren 80. Deze computer bestond uit een nauw verbonden netwerk van 2-5 processoren die communiceerde over een systeem bus.

Philips P3500

De P3500 was een desktop computer die werd geproduceerd door Philips in West-Duitsland tijdens de begin jaren 80. Deze computer bestond uit een nauw verbonden netwerk van 2-5 processoren die communiceerde over een systeem bus.

De systeemconfiguratie van de P3500 zorgde ervoor dat het mogelijk was om twee tot vier beeldschermstations aan te sluiten aan het apparaat. De Z80-processoren hadden een gelijke geheugencapaciteit van 64 kB per stuk, hierdoor had de P3500, op zijn meest, een geheugencapaciteit van 320 kB. De standaardconfiguratie van de P3500 bestond uit: een basiseenheid (1 Master-processor en 2 Slave-processoren), twee beeldschermen, twee toetsenborden, een 640 kB floppy disk station, een vaste schijf van 5 Mb en een printer (GP120 of GP300). Het is ook mogelijk om de externe geheugencapaciteit op de voeren naar maximaal 20 Mb. Het maximaal aantal werkstations voor de P3500 is 4.

In de basiseenheid zijn I/O controllers opgenomen die de SASI periferie-bus aansturen. De basiseenheid bevat ook een batterij-faciliteit die na het wegvallen van de spanning een automatische herstart uitvoert. Het bijbehorende beeldscherm voor de P3500 had een afmeting van 15" en had een beeldfrequentie van 50 Hz.

De processoren waren opgedeeld in twee types: de 'Master' en de 'Slaves'. De Master-processor zorgde voor de uitvoering van de belangrijkste taken van het systeem, zoals: bestandsbeheer, aansturing van de externe geheugen, datacommunicatie en controle over het printen. De Slave-processoren waren verantwoordelijk voor toepassingsverwerking, in- en uitvoerbehandeling van de beeldschermen en besturing van de terminalprinter.

De P3500 maakte gebruik van het TurboDOS-bestuurssysteem, die volledig compatibel was met CP/M en MP/M. TurboDOS gaf de gebruiker de mogelijkheid om verschillende programmeertalen te gebruiken, zoals: Multi BASIC, COBOL en BASIC-80.

Het P3500 werd destijds heftig geadverteerd richting bedrijven, zowel grootschalig als kleinschalig. Diverse universele en branche specifieke toepassingspakketten werden verkocht voor de P3500, bijvoorbeeld voor: hoofdboekhouding, crediteuren, voorraadbeheer, facturering en inplannen. Deze pakketten werden ontwikkeld door MicroPro Int. Corp. en werden door Philips ook aangeboden in het Nederlands voor gebruik op de P3500.

Naast de GP120- en GP300-printers, die in diverse uitvoeringen werden aangeboden, kon je ook een daisywheel- of matrix-printer aansluiten aan de P3500.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
mei 1982
Processor
Zilog Z80A @ 4 mHz
Geheugen
64 kB per processor
Opslag
5 Mb
Besturingssysteem
TurboDOS

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 80 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken