Viditel / Videotex

De eerste vorm werd in 1977 in Frankrijk geïntroduceerd onder de naam Minitel. Een interactieve informatie- en communicatiedienst die gebruikmaakte van de telefoonlijn. Het duurde echter tot 1982 voordat het intrede deed in de Franse huiskamers.

Viditel / Videotex

De eerste vorm werd in 1977 in Frankrijk geïntroduceerd onder de naam Minitel. Een interactieve informatie- en communicatiedienst die gebruikmaakte van de telefoonlijn. Het duurde echter tot 1982 voordat het intrede deed in de Franse huiskamers.

In Nederland werd de eerste Viewdata geïntroduceerd op de Firato in 1978. Dit is in datzelfde jaar bedacht door British Telecom wat het onder de naam Prestel uitgaf vanaf september 1979. Viewdata is een methode om data uit een databank op te halen en te tonen op een computer, terminal of TV-scherm. Dit werd tussen 1979 en 1989 uitgegeven door de toenmalige PTT onder de naam Viditel.

Vanaf 7 augustus 1980 was Viditel in Nederland actief. Hiervoor kon men een aparte kleine terminal kopen (deze kostte in het begin 5000 gulden) of men maakte gebruik van een homecomputer zoals de Philips P2000T die hiervoor erg populair was. Op het moment dat de eerste pagina's bezocht zouden worden waren zoveel televisiecamera's actief, dat de stroom in de ruimte uitviel.

Voor het opvragen van informatie werden vaak niet alleen telefoontikken in rekening gebracht (inbellen in Amsterdam) maar (per pagina) vaak ook extra kosten, naast het abonnement wat hiervoor speciaal afgesloten moest worden. Mede door de hoge kosten werd het systeem in Nederland nooit zo populair als het Franse Minitel in Frankrijk wel was. Dit laatste omdat men in Frankrijk de zogenaamde Minitel terminals gratis verstrekte bij het opleveren van een telefoonlijn en de kosten om te bellen lager lagen. In 1982 waren er 5000 Viditel gebruikers in Nederland.

In 1986 ontstond een concurrent vanuit ComNet, een initiatief van Curt Roth Sr. (oprichter van Aster) die met name richtte op bankieren. Onder andere Girotel is hieruit ontstaan.

Wegens tegenvallende gebruikers en de tijd welke bedrijven nodig hadden om data in te voeren in de databanken, werd in 1989 Viditel opgevolgd door Videotex wat geen abonnementskosten had en waarbij bedrijven eigen inbelpunten konden ontwikkelen. Hiermee werd de markt minder zakelijk en was er ruimte voor ontspanning (chatboxen en sex).

De opkomst van het Internet maakte dat het geheel niet meer nodig was. Videotex Nederland werd officieel gestopt op 1 januari 1997 en werd vervangen door Planet Internet.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
augustus 1980
Processor

Geheugen
0kB

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 80 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken