Grootste CD‑i collectie ter wereld

CD-i (Compact Disc Interactive) werd midden jaren ’80 door Philips in samenwerking met Sony en Microware ontwikkeld. Het interactieve multimedia-platform was bedoeld als opvolger van de succesvolle Audio-CD en werd op dezelfde manier in licentie gegeven aan andere fabrikanten van consumenten-elektronica.

Consumentenmarkt

CD-i verscheen in 1991 op de Amerikaanse consumentenmarkt, en in 1992 in Europa. Om verzekerd te zijn van voldoende CD-i titels werd de software-tak Philips Media opgericht, die zich toelegde op het ontwikkelen en distribueren van CD-i-titels. Er werden honderden deals gesloten met gamestudio’s, boekenuitgevers, musea, platenmaatschappijen, TV-zenders en filmproducenten. Als gevolg van een samenwerking met Nintendo (die ook een later geannuleerd gezamenlijk CD-ROM project omvatte) verschenen er zelfs Mario-, Link- en Zelda-titels op CD-i.

Hoewel CD-i tot de meest ambitieuze projecten van Philips ooit mag worden gerekend, werd het systeem niet het grote succes waarop was gehoopt. Dit kwam voornamelijk door het uitblijven van producten van partners als Sony en Panasonic. Maar ook de complexe en regelmatig wisselende positionering van CD-i als familie-apparaat, game console of video-speler zorgden voor verwarring. CD-i verdween rond 1997 van de consumentenmarkt.

Zakelijke markt

Op de zakelijke markt bleek CD-i echter zeer succesvol. Het systeem was betaalbaar, bood een voor die tijd ongekende beeldkwaliteit en was in vergelijking met andere systemen zeer eenvoudig te installeren en gebruiken. Duizenden bedrijven, winkelketens, medische instellingen, overheden en scholen hebben CD-i-titels laten ontwikkelen. De laatste CD-i-spelers voor zakelijk gebruik rolden in juni 1999 van de band. Daarna verschoof de zakelijke markt in de richting van met name online platforms.

CD-i hardware

CD-i-spelers verschenen er in een groot aantal vormen: losse spelers met diverse afmetingen, CD-i-functies in Hi-Fi-torentjes en TV-toestellen, draagbare spelers mét en zonder scherm en professionele CD-i spelers met aanvullende functies. Naast Philips brachten op bescheidener schaal ook Sony, LG/GoldStar, Grundig, B&O en enkele kleinere partijen CD-i spelers op de markt.

De collectie

In het HomeComputerMuseum is de volledige collectie van de New International CD-i Association (ICDIA) aanwezig, vanaf 1990 samengesteld door Jorg Kennis. De verzameling bestaat uit ruim 1.500 discs, waaronder 500 professionele titels die nooit in de reguliere verkoop beschikbaar zijn geweest.

Een overzicht van alle discs in deze collectie is te vinden op www.icdia.co.uk/archive

Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken