MAI Systems

MAI Systems Corporation, of kortweg MAI, was een in de Verenigde Staten gevestigd computerbedrijf dat vooral bekend stond om zijn Basic/Four-product en de aangepaste computersystemen waarop het werd uitgevoerd. Het werd later bekend om zijn computerreserveringssystemen.

Het bedrijf werd in 1957 opgericht als een adviesbureau, Management Assistance Inc.. In het begin van de jaren zestig creëerden ze een winstgevende niche door IBM-mainframes te leasen en groeiden ze uit tot miljoenen inkomsten. Toen de System/360 werd aangekondigd, bleef het bedrijf achter met honderden miljoenen dollars aan plotseling verouderde apparatuur en in 1971 was het bedrijf bijna failliet. Het bedrijf werd dat jaar opnieuw gelanceerd en startte met verschillende nieuwe dochterondernemingen. Onder hen bevonden zich Basic/Four Corporation, die op maat gemaakte minicomputers verkocht met hun versie van Business Basic, Genesis One die verouderde apparatuur kocht en verkocht, en Sorbus, dat onderhoud aan computerapparatuur uitvoerde. Genesis One was nooit erg succesvol, en hoewel Sorbus bescheiden winstgevend was, kwam in 1975 tweederde van MAI’s inkomen uit Basic/Four.

Halverwege de jaren tachtig schudde de introductie van de IBM-pc de hele computermarkt door elkaar en verloor MAI opnieuw geld. Asher Edelman begon een proxy-oorlog om het bedrijf over te nemen, en toen hij dit in 1985 bereikte, begon hij onmiddellijk met liquidatie. Sorbus werd verkocht aan Bell Atlantic en Basic/Four werd verkocht aan Bennett S. LeBow. Basic/Four nam het MAI-merk over en het product, dat nu draait op het Unix-achtige UCOS-systeem, werd MAI Basic Four, Inc. Dit werd in 1990 opnieuw gelanceerd als Open BASIC op de pc en werd toen MAI Systems . Met het geld dat LeBow organiseerde tijdens de leveraged buy-out, kocht het bedrijf een aantal andere bedrijven in een poging om te diversifiëren. Onder hen was Computerized Lodging Systems, die boekingssystemen voor hotels maakte.

De Business BASIC-markt verdween en het bedrijf werd in 1993 failliet verklaard. Later dat jaar kwamen ze voort uit Chapter 11, gericht op de hotelsoftwaremarkt, de divisie die nu Hotel Information Systems heet. In deze vorm gingen ze door tot het begin van de jaren 2000, totdat ze in 2005 werden gekocht door Appian Corporation.

Desktop Computer

MAI Basic Four System S/10