Epson PX‑8

Één van de opvolgers van de eerste echte laptop, de HX-20 en daarmee de eerste echte zakelijke laptop. Deze op Z80 gebaseerde machine draait dan ook CP/M.

Epson PX‑8

Één van de opvolgers van de eerste echte laptop, de HX-20 en daarmee de eerste echte zakelijke laptop. Deze op Z80 gebaseerde machine draait dan ook CP/M.

CP/M zat, net als verschillende toepassingen, in een paar ROM-cartridgeslots die als schijven werden behandeld. Voor bestandsopslag had het een ingebouwde microcassettedrive.

De PX-8 had geen interne diskdrive, en in plaats daarvan kon ofwel het geheugen worden gepartitioneerd in applicatiegeheugen en een RAM-schijf, of een externe 60 KB of 120 KB intelligente RAM-schijfmodule worden aangesloten (intern 64K en 128K, maar sommige gebruikt voor de processor). De intelligente RAM-schijfmodule had een eigen Z80-processor met een back-upbatterij.

De PX-8 had een 80-koloms bij 8-regelig LCD-scherm, dat monochromatisch en niet-verlicht was. Het gebruikte een interne nikkel-cadmiumbatterij en had een batterijduur van 6-8 uur bij gebruik van tekstverwerkingssoftware. Een extra batterij zorgde voor back-up voor het interne RAM-geheugen.

Er waren een aantal eigen accessoires beschikbaar, waaronder een draagbare printer, een streepjescodelezer en een vroege 3,5-inch diskettedrive, de PF-10. Ook de diskdrives van de HX-20 konden ook worden gebruikt. Voor de ROM cartridge slots waren een aantal applicaties beschikbaar: Basic, CP/M utilities, Portable WordStar, CalcStar, Scheduler, dBase II en Portable Cardbox-Plus.

De PX-8 was aanvankelijk geen commercieel succes, vooral niet in vergelijking met de TRS-80 Model 100 draagbare computer, maar behaalde een groter succes nadat een groot aantal met korting in de Verenigde Staten was verkocht via de DAK-catalogus.

De PX-8 combineerde enkele van de functies van zijn voorgangers, de HX-20 is draagbaar, werkt op batterijen en de QX-10 is CP/M-compatibel.

In 1985 introduceerde Epson de PX-4, waarbij functies van zowel de PX-8 als de HX-20 werden gecombineerd.

Soort
Draagbare computer
Fabrikant
Releasedatum
1984
Processor
Zilog Z80A @ 2.45MHz
Geheugen
64KB
Opslag
Cassette
Besturingssysteem
CP/M
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken