Commodore PET 2001

De Commodore PET 2001 is een computer geïntroduceerd door Commodore in 1977. Het word gezien als de eerste personal computer (PC) en was de basis voor de gehele 8-bits productielijn die Commodore zou gaan opzetten.

Commodore PET 2001

De Commodore PET 2001 is een computer geïntroduceerd door Commodore in 1977. Het word gezien als de eerste personal computer (PC) en was de basis voor de gehele 8-bits productielijn die Commodore zou gaan opzetten.

Geschiedenis

Na aanleiding van het succes van de KIM-1 overtuigde Chuck Peddle, vroeger werkzaam bij MOS Technology en uitvinder van de 6502-processor, Commodore om geen rekenmachines meer te maken maar hun focus te richten op grotere computers. In 1976 begon werk aan de 'Personal Electronics Transactor' (PET), nadat Jack Tramiel (Commodore's oprichter en eigenaar) Chuck Peddle en zijn team zes maanden de tijd gaf om de machine klaar te maken zodat de PET kon worden getoond op de Consumer Electronics Show in januari een jaar later. Verkoop van de PET werd in 1982 stopgezet. Er zijn ongeveer 219,000 exemplaren verkocht.

Gebruik

De PET 2001 werd vooral gebruikt in onderwijsinstellingen en had, destijds, de meeste aangeboden functies vergeleken met de andere computers.

Ontwerp

De toetsen van de PET 2001 zijn gelijk aan die van een rekenmachine, vanwege het eerder vermelde feit dat Commodore eerst rekenmachines maakten. De keuze om dataopslag te doen via een cassette was omdat het eenvoudig en goedkoop was. De metalen behuizing voor de PET was al reeds voor handen vanwege de staalfabriek waar Commodore eigenaar van was.

Latere producten uit de PET-lijn kregen een verbeterd toetsenbord in ruil dat de cassetterecorder niet meer was ingebouwd.

Systeem

Deze computer start direct op in BASIC bij het inschakelen, iets wat weinig computers deden uit die tijd. De PET 2001 heeft een ingebouwde cassetterecorder. De PET 2001 kon ook worden opengemaakt vanuit de bodem, als bijvoorbeeld een motorkap. De PET had zelfs een standaard zodat er direct op het mainboard kon worden gewerkt.

Variaties

De PET 2001 heeft meerdere variaties, deze zijn vooral te vinden in de kleur van de stickers. De eerste versie word gezien als de PET met zwarte stickers met rode en blauwe accenten. Er bestaan ook varianten in het volledig zwart, maar de meest zeldzame is de blauwe variant.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
december 1977
Processor
MOS 6502 @ 1 MHz
Geheugen
8 kB
Opslag
Cassette
Besturingssysteem
Commodore BASIC

Museum collectie

Interactief opgesteld in de jaren 80 ruimte.

Video's

Tandy and PET computer on pebble Mill