Commodore PET 2001

De Commodore PET 2001 is geïntroduceerd in januari 1977 en verkocht vanaf omstreeks oktober datzelfde jaar. Het wordt gezien als de eerste Personal Computer.

Commodore PET 2001

De Commodore PET 2001 is geïntroduceerd in januari 1977 en verkocht vanaf omstreeks oktober datzelfde jaar. Het wordt gezien als de eerste Personal Computer.

Pet staat voor Personal Electronics Transactor. De computer werd vooral gebruikt in onderwijsinstellingen en was een van de eerste die compleet was qua aangeboden functies in die tijd.

De computer start direct op in Basic bij het inschakelen, iets wat weinig computers deden uit die tijd. Er kon direct begonnen worden met programmeren of laden van cassette middels de ingebouwde cassetterecorder.

Chuck Peddle, de uitvinder van de MOS 6502 microprocessor, heeft Commodore overtuigd om geen rekenmachines meer te maken maar de aandacht te verleggen naar grotere computers. Dit naar aanleiding van het succes van de KIM-1.

De toetsen zijn daarom gelijk aan die van een rekenmachine. Dataopslag via cassette was eenvoudig en goedkoop en de metalen behuizing van Commodore was al reeds voor handen vanwege de staalfabriek welke Commodore ook had.

De PET 2001 is er met verschillende stickers. Er zijn zwarte stickers met accenten rood en blauw welke wordt gezien als de eerste versie. Ook volledig zwarte varianten en de meest zeldzame is de blauwe variant. Latere PET-versies kregen een verbeterd toetsenbord in ruil dat de cassetterecorder niet meer was ingebouwd.

Een grappig feit dat de PET 2001 kan worden open gemaakt als een motorkap, inclusief standaard om direct op het mainboard te kunnen werken.

Het was de basis voor de gehele 8-bits productielijn die Commodore zou gaan opzetten.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
oktober 1977
Processor
MOS 6502 @ 1 Mhz
Geheugen
8kB
Opslag
Tape
Besturingssysteem
MS Basic

Museum collectie

Interactief opgesteld in de jaren 80 ruimte.

Video's

Tandy and PET computer on pebble Mill