Be Incorporated

Be, Incorporated was het bedrijf dat het BeOS besturingssysteem en de BeBox computer ontwikkelde. Het bedrijf werd opgericht door Jean-Lous Gassée in 1990 met het geld van vrienden in de industrie, waaronder de befaamde Seymour Cray. Het doel was een nieuw besturingssysteem te ontwikkelen, volledig in C++ op een eigen hardwareplatform.

Het besturingssysteem werd later geporteerd naar Apples PowerPC Apple Macintosh-systemen, ondanks het verzet van Apple, omwille van de hulp voor de hardware van Power Computing. In 1998 werd het systeem geporteerd naar de Intel x86-architectuur, en de ondersteuning voor PowerPC werd verminderd, en uiteindelijk gestopt na BeOS R5.

Toen Apple op zoek was naar een nieuw besturingssysteem om hun ouder wordend Mac OS te vervangen, waren de twee laatste kanshebbers BeOS en NeXTSTEP. Uiteindelijk ging de deal naar NeXT omwille van de overtuigende invloed van Steve Jobs en de incomplete toestand van het BeOS-product, dat toen kritiek kreeg omdat opties, zoals printmogelijkheden, ontbraken.

Uiteindelijk werd het bedrijf overgenomen door Palm, Inc. in 2001 voor 11 miljoen Amerikaanse dollar, waarop het bedrijf ontbonden zou worden. Het bedrijf begon dan een proces tegen Microsoft omwille van concurrentievervalsing, meer bepaald het verhinderen van OEM’s om dual-bootsystemen, die zowel Microsoft- als niet-Microsoft-besturingssystemen bevatten, mogelijk te maken.

De rechtszaak werd beslist in september 2003 met een uitbetaling van 23,25 miljoen dollar aan Be, Inc.

Desktop Computer

BeBox