B&O BeoCenter AV5

De BeoCenter AV5 lijkt op het eerste gezicht een chique TV, maar stiekem is het een volledig home entertainment systeem in één!

B&O BeoCenter AV5

De BeoCenter AV5 lijkt op het eerste gezicht een chique TV, maar stiekem is het een volledig home entertainment systeem in één!

"Picture this, the perfect picture!" - De slogan van de BeoCenter AV5

De AV5 is een Top-of-the-line product van Bang & Olufsen, wat op zichzelf al een top of the line merk was.
Naast een uitzonderlijk hoge kwaliteit 25" beeldscherm met levendige kleuren, scherp contrast en hoge felheid zit er ook een volledige geluidsinstallatie in de behuizing verborgen, waarvan twee speakers uit de zijkanten van de TV schuiven zodra deze wordt ingeschakeld. Aangezien Bang & Olufsen bekend staat voor hun HiFi apparatuur is ook veel aandacht besteed aan deze geluidsinstallatie en geeft deze, zoals men van B&O zou verwachten, een indrukwekkend geluid weer.

Bang & Olufsen zou Bang & Olufsen niet zijn als ze geen "Wow factor" onderdelen zouden toevoegen.
Naast de uitschuivende speakers heeft de AV5 ook een CD speler ingebouwd in de bovenkant van de TV, welke zo is ontworpen dat het lijkt alsof de CD's erin "zweven".
Aangezien de CD speler direct is geïntegreerd in een apparaat wat ook beeld kan weergeven, zag B&O een mooie kans om deze twee krachten te bundelen. Naast CD-Audio ondersteunt de AV5 ook CD-Photo, CD-Video, CD-Graphics en zelfs CD-Interactive (waardoor het een plekje in onze collectie verdient)
De op zichzelf al indrukwekkende, bijgeleverde Beo4 functioneerde als controller voor de CD-I.
Hierbovenop zit ook nog een radio ingebouwd in het systeem.
Het systeem heeft ook nog een gemotoriseerde standaard die bestuurd kan worden met de Beo4. De televisie kan op afstand naar elke gewenste hoek gedraaid worden met slechts één druk op de knop.
Per slot van rekening, als de televisie uit word geschakeld "Sluit het gordijn" op het beeld en fade het geluid zachtjes uit.

De AV5 was deel van het Masterlink ecosysteem, een derde generatie van B&O's idee om zoveel mogelijk bestuurbaar te maken met één afstandsbediening. Een Masterlink verbinding vanaf de AV5 naar B&O apparatuur in andere kamers maakte hem toegankelijk vanaf al deze plekken. Als er een apparaat in die kamer was die verbonden was via Masterlink, kon je via daar, bijvoorbeeld, de radio in de AV5 inschakelen en op een ander kanaal instellen.
Samen met de Link poort en een andere, simpelere TV, kon je het beeld van de AV5 oproepen op deze TV. Dit was vooral interessant voor het terugspelen van videobanden of visuele CD titels.

Het ontwerp van de AV5 is, zoals te verwachten van B&O, ongeëvenaard. Naast uitzonderlijke functionaliteit moeten B&O apparaten ook als "designer furniture" dienen. Hij is ontworpen door David Lewis en was verkrijgbaar in zwart, blauw, groen, rood, bruin en zilver.

 

Soort
Uitvoerapparatuur
Fabrikant
Releasedatum
januari 1997

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 90 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken