Audicom Teksttelefoon

Auditech bv was een bedrijf welke gericht was op communicatie mogelijkheden voor mensen die doof en slechthorend zijn, gevestigd in Utrecht sinds 19-07-1973.

Audicom Teksttelefoon

Auditech bv was een bedrijf welke gericht was op communicatie mogelijkheden voor mensen die doof en slechthorend zijn, gevestigd in Utrecht sinds 19-07-1973.

Auditech is een dochteronderneming van de Acoudire- en Horen Nederland organisatie, en is als groothandel belast met alle centrale inkoop en dagelijkse logistieke afhandelingen voor ca. 80 Beter Horen- en 23 Horen Nederland audiciëns vestigingen. 

Naast de groothandel functie is Auditech als importeur al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in auditieve hulpmiddelen en accessoires.

Deze Audicom is een teksttelefoon waarin dove en slechthorende gebruikers met elkaar kunnen communiceren. Dit lijkt erg op de chat-app maar dan met computer zelf. Naast deze apparaat heeft een telefoon en een klassieke monitor nodig om hem te gebruiken. Gezien voorste gedeelte van apparaat is een Commodore 64c die in maart 1987 kwam, moet deze apparaat waarschijnlijk uit 1987-1988 komen.

Gebruik van de teksttelefoon:

Wanneer er een telefoon af gaat ( een dove gebruiker heeft een flitser die op de telefoon, de deurbel en wekker werkt waardoor zij flitsen kunnen zien in plaats van geluid horen), dan neemt een dove gebruiker de hoorn van de telefoon op. Dan typt gebruiker het tekstbericht met teksttelefoon. 

Het overnemen (beantwoorden) van het gesprek gebeurd vaak aan het einde van de zin, bv bij de Walkie-talkie zeg je dan het woord "over" om over te nemen en bij de teksttelefoon typen we dan de X of "XXX" zodat de ander het dan kan overnemen. Deze Audicom heeft geen gekleurde toets X wat bij Visicom, een andere teksttelefoon, wel het geval is. Aan de andere kant moet de dove ontvanger ook een teksttelefoon hebben om de tekst weer te geven.

Wanneer een dove gebruiker klaar is met het ”gesprek" hangt deze de hoorn weer op.

 

Deze Audicom Teksttelefoon is in bruikleen gegeven door eigenaar Robert Sprokholt.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
1987
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken