Acorn Atom

De Acorn Atom is de eerste Acorn computers die werd verkocht op de commerciële markt met hobbyisten als demografiek.

Acorn Atom

De Acorn Atom is de eerste Acorn computers die werd verkocht op de commerciële markt met hobbyisten als demografiek.

Geschiedenis

Acorn Computers bracht de Atom uit in maart 1980 als hobbycomputer. De Atom was de voorganger van de zeer bekende BBC Micro, die zowel in Engeland als ver daarbuiten goed verkocht werd. De BBC Micro was ook oorspronkelijk een upgrade voor de Atom en had werd eerst de 'Proton' genoemd. De Atom werd verkocht tot en met de uitgave van de BBC-computer in 1982.

Gebruik

De Acorn Atom was zeer geschikt om mee te experimenteren door gebruikers.

Ontwerp

De Acorn Atom werd ontworpen door Sophie Wilson, een toenmalige werknemer van Acorn die later de ARM-computerarchitectuur mede ontwierp. De Acorn Atom werd gemaakt van dezelfde behuizing als het extern toetsenbord voor de Acorn System-lijn.

Systeem

De Atom was, in werkelijkheid, een bezuinigde Acorn System 3. Hoewel de Atom geen disk drive had (iets wat de System 3 wel heeft), de Atom had een geïntegreerd toetsenbord en een cassette-interface. De Atom had 2 KB RAM en 8 KB ROM, maar dit was uit te breide tot zowel 12 KB RAM als ROM.

Variaties

De Atom was verkrijgbaar in twee soorten verpakking; hij was verkrijgbaar als een doe-het-zelf bouwpakket voor £120 of je kon hem al volledig gebouwd kopen voor £50 duurder. Beide pakketten kwamen samen met een uitgebreide handleiding en een zeer gedetailleerde afdruk van de lay-out van het bord. Het kon destijds meer dan £200 kosten voor een volledig uitgebreide Atom. 

In Nederland stond de Acorn Atom ook bekend als de 'Hobbit Computer'.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
maart 1980
Processor
MOS 6502 @ 1 MHz
Geheugen
2 kB

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 80 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken