Aesthedes

De Aesthedes is in 1984 geïntroduceerd op de markt door D.P.G. Claessens (1922 - 2019) welke na zijn studie monumentale kunst aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, zich heeft verdiept in Industrial Design.

Aesthedes

De Aesthedes is in 1984 geïntroduceerd op de markt door D.P.G. Claessens (1922 - 2019) welke na zijn studie monumentale kunst aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, zich heeft verdiept in Industrial Design.

Hij begon een bedrijf voor Product Ontwikkeling in 1960, Claessens Product Consultants (nu Cartils) te Hilversum, met klanten als Heineken, Amstel, Bijenkorf, Philips, Douwe Egberts, Friese Vlag, Bols, etc. Midden jaren 60 begon hij te experimenteren met elektronische apparatuur ter ondersteuning van zijn ontwerpwerk.

Een groeiende behoefte binnen zijn bedrijf van zulke apparatuur die nog niet bestond, leidde tot het ontwikkelen van de Aesthedes. De visie van Dominique Claessens was dat een ontwerper direct aan de slag moest kunnen, zonder kennis van computers .Tegemoetkomend aan de behoefte van ontwerpers om hun creatieve brein te kunnen gebruiken, zonder gehinderd te worden door het omschakelen naar het cognitieve gedeelte van hun hersenen, werd een toetsenbord ontwikkeld wat overeenkwam met de indeling van de werktafel van de creatieve ontwerper. Alles moest binnen handbereik zijn en geen overlapping van bijvoorbeeld vensters. Om die reden heeft de Aesthedes 6 beeldschermen. 3 Data schermen (onder) waarop project data te zien is, RGB waardes van de laag en de laatste 10 commando's uitgevoerd.

De 3 schermen boven zijn van links naar rechts het "Zoom scherm" waarop tot 100x ingezoomd kan worden op een tekening, het "Creatie" scherm in het midden waarop het totaalbeeld van alle lagen op elkaar en het rechterscherm waarop de huidige werklaag te zien is en waarop eventuele animaties te zien zijn.

De 3 kleurenmonitoren laten 16 miljoen kleuren zien op een resolutie van 512 x 512. Er zijn 64 lagen beschikbaar waarop gewerkt kan worden met elk een canvas van 64000 x 64000 pixels.

Het systeem werkt volledig met vectoren. Behalve voor eigen gebruik voor de klanten van Claessens Product Consultants (waaronder de logo's en labels van Heineken en Amstel, Philips, Douwe Egberts, De Bijenkorf), was daarna een van de eerste gebruikers in Nederland het ontwerpbureau Total Design (voor o.a. Randstad Uitzendbureau huisstijl-ontwerp). Daarna werd de Aesthedes ook gebruikt door SDU (Staatsdrukkerij) voor o.a. het ontwerp van het Nederlandse 25 gulden biljet (Drupsteen), staatsdocumenten, aandelen (op papier), en door Aestron Design en door Dubois Ording Design. Ook internationaal werd de Aesthedes een succes en aangekocht door bedrijven als Volvo, Ford, Volkswagen en Mercedes, Asda, Electrolux, Marks and Spencer etc.

Op 23 november 1989 werd Aesthedes NV verkocht aan Barco Graphics NV in België.

Het HomeComputerMuseum beschikt over een volledig werkende Aesthedes 2 en enkele voorbeelden van werken gemaakt met de Aesthedes. In totaal zijn er rond de 200 units geproduceerd en gebruikt.

Soort
Desktop computer
Releasedatum
1982
Processors
Motorola 68020
Motorola 68020
Geheugen
1.9 MByte
Opslag
520MB SCSI
Besturingssysteem
BobOS

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 80 ruimte.

Video's

Aesthedes Promotional Video

Bringing Aesthedes back to life

Aesthedes2 promo from company promo.