Atari Megafile 30

Toen Atari voor het eerst zijn Atari ST-computerlijn introduceerde, bracht het kort daarna ook een harde schijf voor uw computers uit. Het heette de SH204. SH staat voor ST Line Hard disk en 204 voor een opslageenheid van 20 MB. Wat betreft de aanduiding "4", deze is onbekend. Misschien was het versie 4 van het ontwerp.

Atari Megafile 30

Toen Atari voor het eerst zijn Atari ST-computerlijn introduceerde, bracht het kort daarna ook een harde schijf voor uw computers uit. Het heette de SH204. SH staat voor ST Line Hard disk en 204 voor een opslageenheid van 20 MB. Wat betreft de aanduiding "4", deze is onbekend. Misschien was het versie 4 van het ontwerp.

In 1987 bracht Atari zijn nieuwe Mega ST-serie uit. In de nieuwe lijn van zijn ST-computers in professionelere doosjes van pizzadozen met afneembare toetsenborden, introduceerde hij ook zijn nieuwe Megafile-lijn van opslagsystemen. Voordat het nieuwe ontwerp zijn "Megafile" -label zou krijgen, begon Atari met de productie van zijn opvolger van de SH204, de SH205. In wezen een Megafile 20 met de vroege badge-aanduiding.

Atari's nieuwe Megafiles zouden hun debuut maken met de Mega ST's, nieuwe 20mb- en 30mb-modellen boden meer dan genoeg opslagruimte voor Atari's nieuwe uitstapje naar het Desktop publishing-veld, waaruit de Mega ST, de Megafile en de nieuwe SLM804 Laserprinter zouden bestaan. Deze Trifecta creëerde een goedkoop, maar even capabel Desktop Publishing-systeem van Atari dat de Macintosh zou evenaren, en dat alles voor minder dan de kosten van een Apple Laserwriter alleen.

Het laatste "bestand" zou de Megafile 44 zijn die de Atari ST-gebruiker onbeperkte opslag bood. Het systeem maakte gebruik van een verwijderbaar opslagpakket van Syquest, elk met een opslagcapaciteit van 44 MB. Een gebruiker met 10 pakketten kan (voor die tijd) 440 MB opslagruimte hebben.

De echte onbezongen held van de Atari ST-lijn en zijn Megafile's was het geavanceerde interfacesysteem genaamd ASCI, wat stond voor Atari Small Computer Interface. Het was een variant van de SCSI-poortstandaard en deelt veel van dezelfde opdrachtfuncties. ASCI was minder duur en langzamer dan SCSI met een gemiddelde overdrachtssnelheid van 1300 KB / sec (1,3 MB / sec). SCSI is veel sneller. Dit maakte ASCI echter niet minder capabel dan SCSI. de ASCI-poort of Atari DMA-poort kan massaopslag (harde schijven en cd-rom-stations) aansluiten en kan ook worden gebruikt voor snelle laserprinters. Een andere niet zo bekende functie en voordeel van ASCI ten opzichte van SCSI was dat het een zelftoewijzende verbindingsbus was. SCSI vereist dat de hostcontroller wordt ingesteld op 7 en vervolgens dat elk apparaat wordt ingesteld op een apparaatnummer van 0 tot 6 (originele SCSI-standaard 1 en 2.) .Met ASCI wijst het echter automatisch apparaatnummers toe, zodat een ST-gebruiker eenvoudig kan aansluiten een apparaat en maak het klaar voor gebruik, geen ingewikkelde handleidingen, gedoe met instelschakelaars of andere zaken. Ook ASCI beëindigde zichzelf. Nee, het vernietigde zichzelf niet op commando. In SCSI moest op het laatste apparaat een SCSI-terminator zijn geïnstalleerd om te laten zien dat het het laatste apparaat op de bus was, anders zouden de SCSI-apparaten niet worden herkend en niet werken. Sommige latere SCSI-apparaten hadden een ingebouwde afsluiting, maar deze moest handmatig worden ingeschakeld. ASCI-apparaten kunnen eenvoudig worden aangesloten en zijn klaar voor gebruik.

Achteraf gezien is het een schande dat Atari geen ISA-bus-compatibele ASCI-controller heeft geproduceerd en op de markt heeft gebracht om op de pc-markt te verkopen, zodat pc-gebruikers kunnen profiteren van Atari's goedkopere opslag- en printrandapparatuur om Atari's verder uit te breiden. gebruikersbestand en bracht Atari's naam en merk in de bredere markt. Dit kan de ASCI-standaard verder hebben gecementeerd in meer gebieden, waardoor deze is aangepast door meer bedrijven die op hun beurt andere opslag- en afdrukapparatuur zouden hebben geproduceerd die ook op ST-computersystemen zouden hebben gewerkt.

Soort
Opslag en/of dataoverdracht
Fabrikant
Releasedatum
1985
Opslag
30MB

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 90 ruimte.
Ondersteun het museum via
Patreon | PayPal | SponsorKliks

Zoeken