CD-i 30 jaar in Europa

Het jaar 1991 staat in de wereld van computers bekend als het jaar dat de term webbrowser voor het eerst werd gebruikt en dat Philips de term interactief voor het grote publiek lanceerde met de Philips Compact Disc-Interactive. Het jaar er na volgde het uitbrengen op de Europese markt. Tijd voor een feestje over dit Nederlands erfgoed!

Philips-CDi-220-wController-FL-1600x1033.jpegCD-i (Compact Disc Interactive) werd midden jaren ’80 door Philips in samenwerking met Sony en Microware ontwikkeld. CD-i verscheen in 1991 op de Amerikaanse consumentenmarkt en in 1992 in Europa. Om verzekerd te zijn van voldoende CD-i titels werd de software-tak Philips Media opgericht, die zich toelegde op het ontwikkelen en distribueren van CD-i-titels. Er werden honderden deals gesloten met gamestudio’s, boekenuitgevers, musea, platenmaatschappijen, TV-zenders en filmproducenten. Als gevolg van een samenwerking met Nintendo verschenen er zelfs Mario-, Link- en Zelda-titels op CD-i.

Hoewel CD-i tot de meest ambitieuze projecten van Philips ooit mag worden gerekend, werd het systeem niet het grote succes waarop was gehoopt. Dit kwam voornamelijk door het uitblijven van producten van partners als Sony en Panasonic. Maar ook de complexe en regelmatig wisselende positionering van CD-i als familie-apparaat, game console of video-speler zorgden voor verwarring. CD-i verdween rond 1997 van de consumentenmarkt.

In het HomeComputerMuseum is de volledige collectie van de New International CD-i Association (ICDIA) aanwezig, vanaf 1990 samengesteld door Jorg Kennis. De verzameling bestaat uit ruim 1.500 discs, waaronder 500 professionele titels die nooit in de reguliere verkoop beschikbaar zijn geweest. Een overzicht van alle discs in deze collectie is te vinden op http://www.icdia.co.uk/archive . Naast deze software collectie is er ook een bijzondere hardware collectie aanwezig met enkele prototypes van zowel spelers als hardware.

De collectie zal officieel geopend worden op zondag 22 mei. Op deze feestelijke gelegenheid zal de collectie speciaal worden uitgelicht met verhalen, presentaties en demonstraties.

Toegang is €16,00 en het evenement start om 11:00 (open vanaf 10:00). Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Bestel direct uw tickets via https://tickets.homecomputermuseum.nl/cdi

Zoeken