Hewlett Packard iPAQ RX1950

HP verfraait zijn handheld-lijn op instapniveau met het HP iPaq rx1950-model, een slanke en lichte PDA die niet bezuinigt op prestaties of batterijduur, met toonaangevende resultaten. Gewapend met het nieuwste Windows Mobile 5-besturingssysteem, kan de rx1950 een klein kantoor zijn voor onderweg, maar hij haalt hier en daar een paar functies terug, met name Bluetooth. Met $ 300 kost de rx1950 echter de helft van die van high-end zakelijke pda's, dus als je een klein budget hebt en je bent in orde met het ontbreken van bluetooth, dan is de HP iPaq rx1950 een prima handheld. Een van de grootste troeven van de HP iPaq rx1950 is het strakke ontwerp. In tegenstelling tot de andere instap-PDA van het bedrijf, de HP iPaq rz710, rekent de rx1950 af met de vierkante, utilitaire vormfactor en keert terug naar de meer klassiek ogende en esthetisch aangename afgeronde randen van HP's oudere modellen, zoals de HP iPaq H1940 en de HP iPaq H4150. Net als bij het instapmodel Dell Axim X51, maakt de gebogen onderkant van de rx1950 het gemakkelijk om snel in een zak of tas te glijden. De kleine proporties van de PDA vallen op met een gewicht van 4,4 gram en afmetingen van 0,6 bij 2,8 bij 4,5 inch, waardoor het een paar tienden van een inch kleiner en een paar gram lichter is dan de Axim X51, de HP iPaq hx2790 of de Palm TX. Met zijn kleine AC-oplader en kabels is de rx1950 echt een reisvriendelijk apparaat.

Presto change-o: Houd gewoon de sneltoets Agenda ingedrukt om van staande naar liggende modus te schakelen.
Net als andere instap-PDA's heeft de HP iPaq rx1950 een 3,5-inch diagonaal QVGA-scherm met een resolutie van 240 x 320 - wat de prijs is die u betaalt voor zijn bescheiden afmetingen - in plaats van het meer gedetailleerde 3,7-inch VGA-scherm dat wordt gebruikt op de Dell Axim X51v of de nieuwste 4-inch schermen. Toch toont het 65.536 kleuren en is het rijk en helder genoeg voor de meeste toepassingen. Een ding dat we wel hebben opgemerkt, is dat je de stylus stevig op het scherm moet drukken om het te laten werken. Hoewel we het missen van een plastic schermafdekking om het scherm te beschermen, vinden we het prettig dat het enige dat nodig is om tussen staande en liggende weergaven te schakelen, de kalenderknop een paar seconden ingedrukt houdt. Je vindt deze knop, evenals drie andere aanpasbare sneltoetsen - standaard Contacten, Inbox en Draadloos - en de navigatieknop net onder het scherm. Boven het display bevindt zich een aan / uit-schakelaar, die wordt geflankeerd door twee kleine LED's die waarschuwingen, batterijstatus en draadloze status aangeven.

Een snelle studie, de HP iPaq rx1950 heeft een standaard 3,5 mm koptelefoonaansluiting en een stylus-sleuf aan de bovenkant, evenals een SD-uitbreidingssleuf. De rest van het ontwerp is een standaard pda-tarief, met een spraakopnameknop en een verzonken resetknop aan de linkerkant. Het infraroodvenster bevindt zich onderaan in de buurt van de synchronisatiepoort, maar tot onze ontsteltenis slaat het systeem een ​​grote hoek in door alleen oplaad- en synchronisatiekabels op te nemen en niet een volledig dockingstation. HP verkoopt een desktop-cradle van $ 50, maar deze heeft niet de mogelijkheid om een ​​tweede batterij op te laden, zoals het geval is met de Axim X51-serie van Dell. De doos bevat ook een zachte beschermhoes, een opstart-cd en een gebruikershandleiding.

Met het nieuwste Windows Mobile 5-besturingssysteem heeft de HP iPaq rx1950 veel van de kenmerken van grotere en duurdere PDA's, inclusief updates voor Microsofts mobiele versies van Word, Outlook, Excel, Internet Explorer en PowerPoint. Dit betekent dat de rx1950 kan werken met Word-documenten met tabellen en afbeeldingen, en dat u een presentatie kunt bekijken voor de grote show, maar vergeet de show te bewerken of de ingesloten audio- en videoclips van PowerPoint af te spelen. Met ActiveSync 4 en Windows Media Player 10 Mobile is de rx1950 gemakkelijker te synchroniseren met een pc en kan hij alle belangrijke audio- en videobestandsindelingen afspelen, inclusief MP3, WMA en WMV. Aan de andere kant komt deze PDA niet met de extra games die Dell op zijn PDA's laadt, maar we zijn dol op HP's Image Zone-software, die niet alleen afbeeldingen weergeeft en diavoorstellingen opzet, maar ook een kleurenhistogram heeft. HP bevat een aantal extra hulpprogramma's, zoals een zelfdiagnosetest en Pocket Panel Lite, waarmee u de batterijduur, het beschikbare geheugen en de achtergrondverlichting van uw PDA rechtstreeks vanaf het scherm Vandaag kunt controleren.
De HP iPaq rx1950 is gebouwd rond Samsungs nieuwe ARM-gebaseerde SC32442-processor en is op papier misschien langzamer dan zowat elke recente PDA, maar de kloksnelheid van 300 MHz is bedrieglijk. Het systeem presteert goed en kan concurreren met snellere op Intel gebaseerde PDA's, maar daarover zullen we meer hebben in de sectie Prestaties. De CPU is nauwelijks zo groot als een miniatuur en heeft verborgen extra's, zoals een flash-geheugencontroller, en is ontworpen om vertragingstijd te verminderen door alle essentiële apparatuur in één eenheid te verpakken. Er is 96 MB voor de gebruiker toegankelijk geheugen aan boord - 64 MB ROM en 32 MB SDRAM - en 33 MB aan belangrijke gegevens kan worden opgeslagen in de permanente opslagruimte die immuun is voor een lege batterij. Over het algemeen is het interne geheugen vrij klein voor zo'n apparaat, dus je zult zeker wat SD-uitbreidingskaarten willen laden.

De HP iPaq rx1950 heeft geen intern geheugen, dus investeer in geheugenkaarten.
Voor draadloze connectiviteit wordt de HP iPaq rx1950 geleverd met geïntegreerde Wi-Fi (802.11b) om thuis, op kantoor of op een hotspot online te gaan. Het goede nieuws is dat de verbindingssoftware van de rx1950 eenvoudiger en gemakkelijker te gebruiken is dan de installatie voor de iPaq hx2790, maar we hadden soms problemen met het maken van een online verbinding, waardoor we opnieuw moesten opstarten. Nadat we thuis, op kantoor en op een hotspot verbinding hadden gemaakt, ontdekten we dat de PDA een wifi-bereik had van slechts 21 meter, ongeveer de helft van dat van sommige concurrenten. Nog teleurstellender dan het korte wifi-bereik is het ontbreken van bluetooth. Modellen met dezelfde prijs, zoals de Palm TX en de Dell Axim X51, worden geleverd met beide draadloze opties, en we hadden graag hetzelfde gezien in de iPaq rx1950.

Ondanks dat hij een van de langzaamste kloksnelheden van een PDA op de markt heeft, drijft de 300 MHz processor van Samsung de HP iPaq rx1950 naar de top van zijn klasse, waardoor hij een van de snelste apparaten in zijn soort is. Het draait misschien op 300 MHz versus 624 MHz voor Intel's XScale PXA270, maar onbewerkte snelheid is niet alles, omdat de rx1950 sneller synchroniseerde met een hostcomputer dan de grotere en veel duurdere HP iPaq hx2790. Het kan gegevens net zo snel doorzoeken als andere Windows Mobile 5-pda's die twee keer zo duur zijn, of het nu gaat om het bewerken van een Excel-spreadsheet, het lezen van e-mail of het bekijken van een presentatie. In de loop van een week van dagelijks werk deed de PDA het buitengewoon goed, en in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten werd het apparaat nooit warm. Het speelde muziek, videobestanden en afbeeldingen zonder vertraging af, maar het rudimentaire geluidssysteem van het apparaat wordt gemakkelijk overweldigd en levert vervormde audio op gemiddelde volumes.
De levensduur van de batterij was uitstekend. In laboratoriumtests, waarbij we een videoclip lussen met alle draadloze radio's uit en de achtergrondverlichting op middenniveau, ging de 1100 mAh lithium-ionbatterij van de HP iPaq rx1950 maar liefst 9 uur en 40 minuten constant mee. Dat is bijna het dubbele van de batterijduur van de Dell Axim X51 of de HP iPaq hx4700. Als dat niet genoeg is, zou het zwaardere verlengde accupakket ongeveer 15 uur normaal gebruik moeten hebben.

Soort
Draagbare computer
Fabrikant
Releasedatum
januari 2005
Processor
sc32442 @ 300MHz
Geheugen
64 MB ROM
Opslag
32MB/32MB
Besturingssysteem
Windows Mobile

Zoeken