Macintosh Colour Classic

De Macintosh Classic was een personal computer die werd ontworpen, vervaardigd en verkocht door Apple Computer, Inc. van oktober 1990 tot september 1992. Het was de eerste Macintosh die voor minder dan 1.000 dollar werd verkocht.

De productie van de Classic werd ingegeven door het succes van de originele Macintosh, daarna de Macintosh Plus en tenslotte de Macintosh SE. De systeemspecificaties van de Classic lijken erg op die van zijn voorgangers, met hetzelfde 9-inch (23 cm) monochroom CRT-scherm, een resolutie van 512 × 342 pixels en een geheugenlimiet van 4 megabyte (MB) van de oudere Macintosh-computers. Het besluit van Apple om de Classic niet te updaten met nieuwere technologie, zoals een nieuwere CPU, hogere RAM-capaciteit of kleurenscherm, leidde tot kritiek van recensenten, waarbij Macworld het beschreef als "niets om over op te scheppen behalve de lage prijs" en "niet uitzonderlijk". Maar het zorgde voor compatibiliteit met de toen gezonde softwarebasis van de Mac en zorgde ervoor dat het paste bij de lagere prijs die Apple ervoor had bedoeld. Toch bevatte de Classic verschillende verbeteringen ten opzichte van de verouderende Macintosh Plus, die hij verving als de low-end Mac-computer van Apple. Hij was tot 25 procent sneller dan de Plus en bevat standaard een Apple SuperDrive 3,5-inch (9 cm) diskettestation. In tegenstelling tot de Macintosh SE/30 en andere compacte Macs daarvoor, heeft de Classic geen interne Processor Direct Slot, waardoor het de eerste niet-uitbreidbare desktop-Macintosh is sinds de Macintosh Plus. In plaats daarvan heeft het een geheugenuitbreiding/FPU-slot.

De Classic is een bewerking van het industriële ontwerp van Jerry Manock en Terry Oyama uit 1984, Macintosh 128K, net als de eerdere Macintosh SE. Apple heeft twee versies uitgebracht. De prijs en de beschikbaarheid van onderwijssoftware leidden tot de populariteit van de Classic in het onderwijs. Het werd in 1991 samen met de krachtigere Macintosh Classic II verkocht tot het volgend jaar werd stopgezet.

Soort
Desktop computer
Fabrikant
Releasedatum
april 1993

Museum collectie

Opgesteld in de jaren 90 ruimte.
Collectie Serienummer Eigenaar
Macintosh Colour Classic SG31555DC2D Jelle Koot

Zoeken